Duofiets Leunen wordt coronaproof

Leunen | De eerste duofiets van stichting Samen in Leunen zou deze week de weg op gaan, maar vanwege de coronacrisis is dat voorlopig van de baan. Toch kan de fiets met wat aanpassingen op korte termijn gebruikt worden. "Er komt een scherm van plexiglas tussen de fietsers op dit manier kunnen we toch gaan fietsen", vertelt Annemarie van Kruijssen van Samen in Leunen.


Een duofiets wordt bestuurd door twee personen die naast elkaar zitten. Onmogelijk dus om voldoende afstand te houden. "We zagen dat Dichterbij al een aangepaste duofiets had, dat voorbeeld volgen we nu. We zijn blij dat het kan."

De fiets wordt bestuurd door een van de tien vrijwilligers die zich voor het project hebben gemeld. Het is de bedoeling dat zij iemand oppikken voor een fietsronde en later weer thuis afzetten. "Veel mensen zijn zelf niet meer in staat om een rondje te fietsen. Op deze manier komen ze toch even buiten en kunnen ze een praatje maken. Het sociale aspect is erg belangrijk."

Het project is in eerste instantie bedoeld voor mensen uit Leunen. Toch kunnen ook mensen uit bijvoorbeeld Veulen en Heide gebruikmaken van de duofiets. "Daar vragen we dan een kleine vergoeding voor. Belangrijk is wel dat mensen buiten de dorpsgrenzen de fiets zelf ophalen en weer netjes terugbrengen. We kunnen niet van onze vrijwilligers verwachten dat ze naar Heide fietsen." Van Kruijssen merkt dat er veel behoefte is aan een duofiets in Leunen. "De eerste aanmeldingen zijn al binnen. We zijn zelfs al bezig met de fondsenwerving voor een tweede duofiets."