Anna Joan speelde de rol van Nellie in de film Moffenmeid.
Anna Joan speelde de rol van Nellie in de film Moffenmeid. Foto: videostill

Anna Joan in Moffenmeid

Venray | Anna Joan, echte naam Annabel van Casteren, is te zien in de film Moffenmeid. De 23-jarige Venrayse speelt de rol van Nellie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwanger is geraakt van een Duitse soldaat. De film van regisseur Raymon Hilkman werd onlangs gedeeld via NPO 3LAB en staat op NPO Start. "Het is een bijzondere productie en ik blij dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen", zegt Anna Joan enthousiast.


Moffenmeid is een dramafilm over Wies, die samen met haar man een kruidenierswinkel runt. Het echtpaar is de Tweede Wereldoorlog zonder kleerscheuren doorgekomen, maar wanneer haar dochter Nellie (gespeeld door Anna Joan, red.) wordt kaalgeschoren op straat omdat ze zwanger is van een Duitse soldaat, gaat Wies gebukt onder schaamte. Ze wordt geconfronteerd met haar onvermogen om haar eigen dochter te accepteren en komt voor een moeilijke keuze te staan. "Ik wilde de rol van Nellie ontzettend graag spelen, op een of andere manier kon ik mezelf met haar identificeren. Deze film heeft een bijzondere boodschap en dat verhaal wilde ik graag vertellen."

Het verhaal van moffenmeiden is volgens de Venrayse nog nooit in een film verteld. "Er werd een heksenjacht gevoerd op meiden die met een Duitse soldaat sliepen. Ik denk niet dat alle Duitsers fout waren en ook niet alle Nederlanders waren zuiver. Er is een dunne lijn en het het was voor die tijd natuurlijk helemaal heftig dat de haren van die vrouwen werden afgeschoren. Dat werd na de bevrijding gedaan door ze publiekelijk kaal te scheren. Dat is voor veel mensen misschien wel bekend, maar wat gebeurde er als deze meisjes thuis kwamen? Dat verhaal wordt in Moffenmeid verteld."

Toen Anna Joan hoorde dat ze de rol van Nellie mocht spelen, was ze erg blij en opgelucht. "Ik zat na de casting één week in spanning. Ik was goed voorbereid, dus ik dacht al wel dat ik het aardig had gedaan. Het is een grote productie en alles was ontzettend mooi in elkaar gezet. Toen ik hoorde dat ik de rol had, besefte ik wel dat ik mijn hoofd kaal moest scheren. Dat was wel heel spannend, had het nog nooit eerder gedaan. Sindsdien heb ik eigenlijk een kort kapsel gehouden. Ik voel me als vrouw niet minder vrouwelijk met kort haar. Vroeger was die gedachte natuurlijk een stuk anders."

Dat de film nu rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een nieuwe boost krijgt, begrijpt Anna Joan wel. "Het is belangrijk om te blijven herdenken. We hebben nu 75 jaar vrijheid en dat mogen we niet vergeten."

Anna Joan woont momenteel in Amsterdam en volgt een Master of Music. Ze volgt zanglessen bij het muziektheater conservatorium, krijgt danslessen bij de dansacademie en heeft lessen songwriting bij de rockacademie. "Deze combinatie pas uitstekend bij mij. Ik zing graag en ook het schrijven van eigen muziek vind ik geweldig. Dat doe ik nu ook veel, al zijn alle optredens geschrapt."

Anna Joan (23) nam de rol van moffenmeid op zich


Nu het openbare leven goeddeels is lamgelegd, heeft de actrice meer tijd over om tot zichzelf te komen. "Natuurlijk is het aanpassen, maar ik ben ook veel over zaken gaan nadenken. Ik deed altijd dingen die nu niet meer kunnen, maar er zijn genoeg dingen die ik niet echt mis. Ik ben afgelopen week naar de kust geskatet. Heerlijk toch. Je voelt je dan weer even kind."

Afbeelding