5 mei: uniek carillonconcert

Venray | Op 5 mei zou met het ‘Feest van de Vrijheid’ 75 jaar bevrijding in Venray groots worden afgesloten. Dat gaat, zoals bekend, vanwege het coronavirus niet door.


Maar 'het carillon moet klinken', staat op de website van de Stichting Carillon. En dat gaat ook gebeuren. Om 75 vrijheid te vieren, wordt er op 5 mei vanaf 19.00 uur een carillonconcert gehouden. Carillonneur Rosemarie Seuntiëns speelt met de orkestband van Roaming Bells. Rosemarie Seuntiëns ontwikkelde Roaming Bells met als doel het instrument beiaard te promoten bij een jong publiek. Ze presenteert een show voor een reizende beiaard met muziek van barok tot dance, trance en house. Seuntiëns oogst met deze internationale show veel succes in binnen- en buitenland.

In de klokkentoren komt geluidsversterking, verzorgd door Stage Crew, waardoor dit concert in een groot gedeelte van Venray te horen is. Daarnaast wordt het concert live uitgezonden op Peel en Maas TV. Tijdens dit bevrijdingsconcert passeren enkele bekende werken de revue, zoals het Wilhelmus, Concerto pour une voix, de Danse Macabre in een houseversie, Allegro uit het Bach a moll-concert en de Indische waterlelies van de Efteling. Iedereen kan thuis in de tuin, op het balkon of voor de buis genieten van dit concert. Er wordt geen publiek toegelaten tijdens dit concert vanwege het coronavirus. Burgemeester Luc Winants houdt voor aanvang van het concert tevens een toespraak.


Verlicht

Op Koningsdag was de binnenzijde van de toren oranje verlicht. Op 4 en 5 mei kleurt de binnenzijde van de toren rood-wit-blauw. Op deze wijze toont de Stichting Carillon haar betrokkenheid bij de dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020.


Als het weer toegestaan is, wordt ook de verbouwde toren opengesteld voor publiek. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing, waarna ook de torentrans op zestig meter hoogte bereikbaar is. Van daaruit hebben bezoekers een bijzonder uitzicht over Venray en omgeving.


Het project Rondje Kerk, de restauratie van de Sint-Petrus’ Bandenkerk, is nog op zoek naar sponsoren. De sponsoring van de traptreden in de toren is een groot succes. Mensen die hieraan ook een bijdrage willen leveren en hun naam willen vereeuwigen in het register, blijven welkom. Het restauratieproject is te volgen op Facebook en Instagram via @grotekerkvenray. Daarnaast verschijnt er regelmatig een update, zoals deze week, in dit nieuwsblad.