Schijt aan de Grens voor 'vergeten groep' in de bres

VENRAY | Schijt aan de Grens (SadG) wil zich in deze coronatijden, waarin de cultuur noodgedwongen op een lager pitje staat, toch laten gelden. Dat doet de in 2014 opgerichte Limburgs-Brabantse groepering door een 'vergeten groep mensen' aandacht en hulp te bieden, waarbij creativiteit en gezelligheid de pijlers zijn. Denk hierbij aan een verhaal vertellen, gedicht voorlezen, theatraal ramen lappen, boodschappen doen, muziek maken, de tuin doen, niks is te gek. "Al meerdere aanvragen zijn binnen en het eerste bezoek is afgelegd", zegt Ellen Sesink van SadG.


Door Henk Baltussen


Schijt aan de Grens wil in deze crisisperiode ervoor zorgen dat mensen met elkaar verbonden worden en helpen daar waar nodig is, is de korte uitleg voor de plannen. Momenteel wordt veel aandacht gegeven aan de bewoners van verzorgingstehuizen om de dagen kleurrijker, leuker en gezelliger te maken, zegt Sesink. "Maar dat geldt niet voor een grote groep mensen die thuis wonen. Die mensen zijn vaak alleen
en afhankelijk van de thuiszorg en/of de mantelzorger, als die er al is. Daarbij is de aangeboden zorg nu wat anders ingericht, is beperkter. Deze groep mensen leiden noodgedwongen een geïsoleerd bestaan."

Voor die 'vergeten groep' mensen in de provinciegrensgemeenten Venray en Boxmeer, springt Schijt aan de Grens in de bres.
"Er is een koppeling van vraag en aanbod", legt Sesink uit. "Het aanbod is wat iemand als activiteit wil aanbieden naar aanleiding van de oproep. Dit kunnen vele en allerhande activiteiten zijn. We denken dan vooral in de richting van cultuur, muziek en ludieke vormen. Dat is natuurlijk waar Schijt aan de Grens voor is opgericht. Maar ook boodschappen doen, de ramen lappen, de tuin doen of een praatje aan het raam, het kan allemaal. Alle activiteiten worden door de aanbieders belangeloos uitgevoerd."

'Zingen, de tuin doen, praatje maken, ramen lappen, gedichtje, niks is te gek'

De vraag kwam in eerste instantie vanuit De Zorggroep, die in Noord-Limburg en Noord-Brabant onder meer zorginstellingen heeft. Wijkmanagers brengen in kaart waar behoefte aan is, en leggen dat neer bij Ellen Sesink, als coördinator van Schijt aan de Grens. Zij zorgt ervoor dat de verbindingen via korte lijntjes tot stand komen.


Activiteiten

"Het eerste bezoek hebben we al gehad in Veulen", zegt Sesink. "Voor de komende dagen staan er nog een vijftal gepland. Het loopt hard op. We hebben zo'n twintig mensen die mee willen doen met uiteenlopende activiteiten. Wie ook graag iets wil betekenen voor de vergeten medemens, is van harte welkom."


Aanmelden kan via info@schijtaandegrens.nl of 06-21974611. Schijt aan de Grens hecht eraan te melden dat alle activiteiten volgens de maatregelen en richtlijnen van het RIVM worden uitgevoerd.