Dorpsraad Smakt doet met uitgebreide brief laatste oproep


SMAKT | In een laatste oproep, verpakt in een uitgebreide brief, hoopt Dorpsraad Smakt-Holthees de Venrayse gemeenteraad zover te krijgen niet mee te gaan in het plan van het college om steun te verlenen aan de aanleg van een zonnepark in Smakt, tussen spoorlijn en A73.


Dat plan staat voor 12 mei geagendeerd op de raadsagenda. Dan maken de fracties hun wensen en bedenkingen kenbaar aangaande het zonnepark dat Kronos in Smakt wil aanleggen. Daarna besluit het college of het Kronosproject, dat een zonneweide van zo'n twintig hectare behelst, of het de procedure wil voortzetten en de vergunningaanvraag ter inzage wordt gelegd. Na die periode van zes weken volgt het definitieve collegebesluit over wel of geen Kronospark in Smakt.
Dat antwoord is voor Dorpsraad Smakt-Holthees al helder: geen Kronospark in Smakt.
In de brief geeft de dorpsraad aan dat het plan op verschillende punten niet aan de Kode Venray voldoet. In die Kode van oktober vorig jaar zijn regels en uitgangspunten opgenomen waaraan ontwikkelaars van zonne- en windprojecten in Venray zich moeten houden.
In de brief worden vier punten naar voren gehaald waar Kronos zich volgens de dorpsraad niet aan Kode heeft gehouden. Het college onderschrijft dat niet.

Op het terrein van omgevingsdialoog en participatie sloeg Kronos als eerste de plank mis, volgens de dorpsraad. 'De locatie is door Kronos en het college bepaald. De inwoners zijn daar nooit bij betrokken. De zonnepanelen horen niet op landbouwgrond en de ruimtelijke inpassing is niet goed'.
De dorpsraad spreekt als laatste de hoopt uit dat de gemeenteraad deze brief ter harte neemt.