Bas Mulder
Bas Mulder Foto: Eigen foto

Pater Bas Mulder (88) overleden


Boxmeer | Pater Bas Mulder (88) is vrijdag 10 april in woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer overleden aan de gevolgen van het coronavirus.


Bas Mulder werd geboren op 17 juli 1931 in Beugen. Hij was de zoon van Henricus Mulder, die in de periode 1934-1948 directeur was van de Coöperatieve Zuivelfabriek Venray in Leunen en woonde in die jaren in de directeurswoning langs de fabriek.

Bas Mulder trad in september 1952 in bij de Orde van de Redemptoristen en werd vervolgens op 18 september 1957 tot priester gewijd in Wittem. Hij droeg zijn eerste heilige mis op in Catharinakerk van Leunen op 22 september 1957.


Als missionaris van de rooms-kathilieke kerk vertrok hij in 1959 naar Suriname. Hij zou er vijftig jaar blijven. ‘Sebastianus, Adrianus, Wilhelmus, Rudolfus Mulder kwam in 1959 naar ons land als een jonge, vitale, sportieve geestelijke. Deze energieke doordrammer, boordevol gemeenschapszin zou voortaan bij en met ons blijven, in harmonie met ons werken en in dit land, waar hij intens van ging houden en hem tot een tweede vaderland werd’, zo beschrijft Guno Hoen pater Mulder in zijn boek Onze sporthelden. Mulder was een fervente sporter.


Vanwege zijn levenskeuze - priester - moest hij in Nederland uiteraard afstand doen van de hem geliefde reguliere club wedstrijdsport, maar hij bleef spelen in de vertegenwoordigende teams van college en seminarie. In Suriname, zijn tweede vaderland, was Mulder vanaf de jaren zeventig jarenlang een toonaangevende, populaire en zeker wel de meest herkenbare langeafstandloper. Hij heeft naast zijn kerkelijke verplichtingen bijgedragen aan de ontwikkeling van volleybal, tafeltennis, zwemmen, wielrennen, dammen en basketbal. Bas Mulder werd tevens de ‘sociale pater’ genoemd omdat hij zich bekommerde om degenen die zich aan de rand van de samenleving bevonden. Het bisdomblad Omhoog stond jarenlang onder zijn redactie. In de tijd van de revolutie was het een kritische stem tegen het militaire bewind. Pater Bas Mulder was gedurende zijn periode in Suriname overal te zien en te horen. Suriname kent hem achter het preekgestoelte, in het patronaat, van radio of televisie en natuurlijk van het sportveld. Mulder bleef tot 2009 in Suriname en keerde toen doodmoe terug naar zijn vaderland Nederland. Hij werd aan het seniorenklooster in het woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer verbonden. Op Goede Vrijdag 10 april overleed hij daar. Hij zou in juli 89 jaar worden.