Nieuw Antoniushuis na al te klein voor dementerenden


VENRAY | In het Antoniushuis, een hagelnieuw gebouw aan de Oostsingel in Venray, worden sinds een week of twee 22 mensen met dementie verzorgd. Vanwege de coronacrisis was de opening van gebouw ingetogen en informeel. De crisis betekent ook dat de belangstelling voor een plaats in het Antoniushuis groot is, zegt locatiemanager Richard Keuninx.


Door Henk Baltussen


Het nieuwe verzorgingshuis is onderdeel van Dagelijks Leven, een particuliere zorginstelling die inmiddels in heel Nederland op vijftig locaties gespecialiseerde zorg biedt aan mensen met dementie. Ook het Tryneshuis op D'n Herk, dat afgelopen september opende, behoort tot de Dagelijks Leven-groep.
Volgens Keuninx waren de 22 studio's, waarin de nieuwe bewoners zijn ondergebracht, binnen de kortste keren bezet. "De telefoon staat hier elke dag roodgloeiend van mensen die vragen of er nog plaats is voor familieleden met dementie. Dagopvang en zorgboerderijen zijn dicht. Er komt veel meer druk op familie en andere mantelzorgers te liggen. Er komt een fase dat ze het niet meer aankunnen."
Keuninx moet echter telkens nee verkopen. Zijn aandacht en die van zijn dertig medewerkers zijn nu gericht op de 22 bewoners van het Antoniushuis. De nieuwe bewoners en hun familie ontvangen was al een hele uitdaging op zich. "Van tevoren zijn alle bewoners getest op het coronavirus", legt Keuninx uit. "Dat geldt ook voor de dertig medewerkers. Elke dag mochten twee bewoners hiernaartoe verhuizen met hulp van familieleden die allemaal beschermingsmiddelen droegen om het coronavirus maar buiten de deur te houden. Net als overal mogen ook hier voorlopig geen familieleden op bezoek komen."

De nieuwe bewoners zijn afkomstig van de thuissituatie of van andere zorginstellingen. "Voor iedereen is het Antoniushuis een bewuste keuze", zegt Keuninx. "Onze aandacht is er vooral op gericht om het leven dat iedereen gewend was, hier zo goed als mogelijk is voort te zetten. Vandaar ook de naam Dagelijks Leven. Dat willen we bereiken met een klein team dat goed kijkt wat de mensen nog zelf kunnen, welke zorg ze nu en in de toekomst nodig hebben. In het team zitten verzorgenden, verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders en een kok die dagelijks kookt."

Na Treyneshuis tweede zorghuis van Dagelijks Leven

Antoniushuis werkt op vele fronten samen met het verderop gelegen Tryneshuis, dat volgens Keuninx eveneens nog gevrijwaard is van het coronavirus.

De werving van personeel voor het Antoniushuis verliep voorspoedig, zegt Keuninx. Enigszins opmerkelijk in tijden dat veel zorginstellingen met een tekort aan handen kampt en zorgverleners zich niet massaal aandienen. "Het zal het concept zijn. Het is vernieuwend, het team is klein, het kleinschalige werken spreekt aan en we zitten in een splinternieuw gebouw."
Na de crisis wil Keuninx met een open dag Venray kennis laten maken met het Antoniushuis.