Platform voor extra saamhorigheid in wijk Noord-West


VENRAY | Gerard Karelse, voorzitter van Wijkcentrum Den Hoender, pleit voor meer saamhorigheid in de Venrayse wijk Noord-West. In een open brief pleit Karelse voor een soort buddy voor wijkbewoners die dat nodig hebben. "Iemand waar hij of zij op kan rekenen", zegt Karelse. "Ook zijn we bezig met de oprichting van een wijkplatform dat dat zou kunnen aanpakken en coördineren."


Door Henk Baltussen


Karelse pleitte hier al voor, nog voordat de coronacrisis uitbrak. "Begin maart zaten we al bij elkaar voor de oprichting van een wijkplatform. Zie het als een verlengstuk van de wijkraad. Een platform staat dichter bij de bewoners. Maar toen brak half maart de crisis uit, toen veel op slot ging. Wij hadden enkele dagen eerder al Den Hoender dicht gedaan. We monden zo niet verder. Inmiddels is besloten dat we tot tenminste 1 september dicht blijven. Ontmoeten zit er dus niet meer in. En dat is toch een van de basisfuncties van het wijkgebouw. Maar je staat machteloos. Daarin past de gedachte 'help elkaar in de wijk.' Doe waar nodig boodschappen voor iemand anders, hou elkaar in de gaten. Het wijkcentrum kan een bijdrage leveren, kan helpen om die saamhorigheid er te krijgen. Enkele mensen die alleen zijn hebben zich al gemeld en hebben op eigen kracht iemand kunnen vinden voor hulp."


Ondanks dat alles op een laag pitje staat, hoopt Karelse toch het platform uit te kunnen rollen. Om bewoners op die manier, ook als het wijkcentrum gesloten is, van dienst te kunnen zijn.
Den Hoender-secretaris Henk Voermans is niet bang dat Den Hoender deze crisis niet zal overleven. "Inkomsten zijn er niet meer en subsidie krijgen we niet. We draaien alleen met vrijwilligers. Dat zijn er zo'n veertig. Maar ik denk dat we het wel gaan redden. Maar steun van de gemeente, dat mag natuurlijk altijd."