De brandweer rukte onlangs ook uit voor een bosbrand in Merselo.
De brandweer rukte onlangs ook uit voor een bosbrand in Merselo. Foto: SK-Media

'Regenval is welkom'

Venray | Vanwege de vele bosbranden was het afgelopen week ook voor het Venrayse brandweerkorps erg druk. Postcommandant Ad Verhagen was dan ook blij met de regenval van de afgelopen dagen. "De droogte hield al lang genoeg aan, de regen was dan ook zeer welkom. Het zorgt hopelijk voor enige verlichting."


Volgens Verhagen werd er veel van zijn brandweerkorps gevraagd. Samen met andere korpsen werd er namelijk continue geblust bij natuurgebied De Meinweg. "En we moesten natuurlijk ook ons eigen gebied beschermen. Er was ook nog een flinke brand in Tienray, daar zijn we vorige week woensdagnacht heel druk geweest. De meeste natuurbranden ontstaan, zonder dat het vaak bewust is, door de mens."

Ook voor de brandweerlieden is het door de coronacrisis anders werken. Volgens Verhagen wordt geprobeerd om anderhalve meter afstand te houden, maar dat is niet altijd mogelijk. "We proberen er alles aan te doen, maar in sommige situaties kan het helaas niet. Ook als we ons moeten verplaatsen naar een incident is het lastig. Als er meerdere personen in de wagen zitten, kun je die afstand bijna niet garanderen."

Ook het werken met slachtoffers is volgens Verhagen een stuk moeilijker geworden. "We mogen bijvoorbeeld geen mond-op-mondbeademing meer toepassen en werken nu met ademlucht. We maken bij iedere situatie een risicoafweging. We vragen ons dan hardop af wat veilig is en wat niet. Je wilt natuurlijk alles doen voor de gezondheid van de slachtoffers, maar we moeten zelf ook gezond blijven om de veiligheid te garanderen." Ook voor het brandweerkorps zelf gelden duidelijk regels. "We moeten elkaar niet in de problemen brengen. Als je ziek bent of je hebt een ziek familielied, dan blijf je gewoon thuis. Dat lijkt me volstrekt logisch in deze tijd. Alle ziektegevallen worden regionaal geregistreerd en als bij sommige korpsen de situatie qua bezetting nijpend wordt, kunnen we andere maatregelen nemen. Dat is op dit moment niet aan de orde."

Afbeelding