Jan Poels
Jan Poels Foto: Eigen foto

Oud-gemeentesecretaris


Jan Poels overleden

Meerlo | Oud-gemeentesecretaris Jan Poels is op donderdag 23 april op 89-jarige leeftijd overleden. Poels was gemeentesecretaris van de gemeente Venray van 1972 tot 1987. Hij was daarvoor zes jaar actief als secretaris van de gemeente Horst.


Poels had altijd een duidelijke mening en kwam op voor zijn principes. Zo liet hij in 1981 duidelijk weten dat hij een loonsverhoging voor de hogere gemeenteambtenaren niet zag zitten. Hij sprak zich onder meer middels een brief aan de Gedeputeerde Staten (GS) uit tegen de loonsverhoging van 200 gulden per maand.

Een paar jaar later, in 1983, verzette Poels zich tegen de komst van nucleaire kruisraketten naar vliegbasis De Peel. Poels kreeg in zijn verzet onder meer oud-burgemeester Harrie Defesche mee. Zo ontstond de nota Vrede en Veiligheid, die op aandrang van de gemeenteraad moest worden opgesteld. Tot de realisatie van die nota, mocht het college van de gemeenteraad geen medewerking verlenen aan het mogelijk plaatsen van nucleaire wapens op De Peel.

In de raadsvergadering van 1 juni van dat jaar, werd de nota onder grote belangstelling (ruim 300 burgers op de publieke tribune, red.) door de gemeenteraad vastgesteld. De nota ging verder dan geen kernwapens op De Peel. De nota was tevens een pleidooi voor Den Haag om vanuit de westelijke samenleving een eerste stap te zetten in het proces van wederzijdse ontwapening.

Poels woonde in Meerlo jarenlang in 't Kasteelke, waar hij uren doorbracht in zijn tuin. Jan Poels zou op 3 mei zijn negentigste verjaardag vieren.