Gezond Leefmilieu in het geweer tegen uitspraken Kalse

VENRAY | Gezond Leefmilieu Venray (GLV) heeft niet aangetoond dat de concentratie van fijnstof in de gemeente Venray boven de wettelijke norm zou uitkomen. Dat laat GLV-secretaris Mia Wegh weten in een reactie op een publicatie van GroenLinks (GL) in Peel en Maas van 23 april.


Door Henk Baltussen


In dat artikel met de kop Coronavirus gedijt in Venrayse fijnstof zegt Hans Kalse van GroenLinks Venray letterlijk dat GLV vorig jaar heeft aangetoond dat de uitstoot van fijnstof in Venray de wettelijke normen absoluut overschrijdt. "Hier moeten wij wel op reageren", zegt Mia Wegh. "GLV heeft dat niet aangetoond en heeft dat ook nooit beweerd. Fijnstof is ongezond en wij vinden met de heer Kalse en vele anderen, dat er gewerkt moet worden aan een schonere lucht in Venray en al zeker als er niet aan de normen wordt voldaan. Met het boven water krijgen van de feiten zijn we momenteel nog bezig."

Wegh doelt hiermee op Samen Meten binnen het project Boeren en Buren. Dat project is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Venray, provincie Limburg, boeren en omwonende GLV-leden. Verspreid over de gemeente Venray worden op zo'n 25 locaties metingen gedaan naar concentraties ammoniak, stikstofoxide en fijnstof en waar die luchtvervuilende stoffen vandaan komen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt het onderzoek. Daardoor worden de feiten die boven water komen erkend door de overheid. Vorig jaar oktober begonnen de metingen die een jaar in beslag nemen.

GLV: 'We zijn nog bezig met metingen'

Wegh: "Het GLV blijft ijveren voor een beter leefmilieu en stelt zich daarbij bewust apolitiek op. Voor elke Venrayenaar, van welke politieke kleur dan ook, is een gezond leefmilieu van levensbelang. We willen dan ook kunnen samenwerken met alle politieke partijen die een gezond leefmilieu een warm hart toedragen. Overigens zijn wij van mening dat het Schone Luchtakkoord door de gemeente Venray, en door de provincie Limburg ondertekend moet worden."
Op de sites https://www.rivm.nl/boeren-en-buren en https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/ zijn de tussentijdse resultaten van de metingen te volgen.