Zes laadpalen van Mobie bij Jerusalem

VENRAY | Twaalf parkeerplaatsen bij appartementencomplex Jerusalem aan de Raadhuisstraat in Venray worden met de plaatsing van zes laadpalen geschikt gemaakt voor elektrische auto's. De twaalf auto's die de gemeente Venray daar gaat parkeren, worden in eerste instantie gebruikt door ambtenaren. Zij maken vanaf volgend jaar hun zakelijke kilometers nog louter met een deelauto.


Door Henk Baltussen


Maar daar blijft het niet bij. In de avonduren en in het weekeinde, als het gemeentehuis dicht is, zijn de deelauto's beschikbaar voor iedereen. In welke vorm dat laatste precies wordt gegoten, daarover wordt nog nagedacht.
Het plan is onderdeel van het project Mobie, waarin de gemeente Venray de omslag maakt naar elektrisch deelvervoer. Dit alles in het kader van duurzaamheid.
De laadpalen die op het parkeerterrein bij Jerusalem komen hebben elk twee oplaadpunten. Waar ze precies komen staan, is nog niet duidelijk. Piet van der Burgt, voorzitter van Bewonerscommissie Jerusalem Zuid 9-40, is in eerste aanleg positief over het plan. "Het is nog vers, de commissie heeft er nog niet over gesproken. Maar het lijkt mij geen probleem. De parkeerplaats is groot genoeg. Daar zijn al twee parkeerplaatsen voor de brandweer gereserveerd. Misschien dat die twaalf parkeerplaats met laadpalen in het verlengde kunnen komen. Een goed idee dat iedereen van die auto's gebruik mag maken. Wie weet doe ik mijn auto ook wel de deur uit."

Omwonenden zijn inmiddels op de hoogte van de komst van de laadpalen, die waarschijnlijk in de herfst worden geplaatst. Het college moet van tevoren een verkeersbesluit nemen om het plan uit te kunnen voeren. Belanghebbenden kunnen hiertegen bezwaar aantekenen.
Sinds eind 2018 loopt met medewerkers van de gemeente een proef met twee elektrische deelauto’s voor zakelijke ritten. Een deelauto is een auto waar meerdere personen gebruik van maken. In Venray rijden ze rond met het opschrift Mobie, moves you. Deze proef loopt in acht Noord-Limburgse gemeenten. Ook deelfietsen maken deel uit van het project.


Hardrijders op de huid gezeten

OIRLO | Op de Hoofdstraat in Oirlo en de Hoogriebroeksweg tussen Leunen en Oirlo blijken automobilisten het gaspedaal regelmatig te stevig in te drukken. Smileys en extra snelheidscontroles moeten de hardrijders indammen.


Tevens buigen verkeersdeskundigen van de gemeente zich over snelheidsremmende maatregelen op de Hoogriebroeksweg, meldt de dorpsraad in dorpsblad 't Krèntje. Op die verbindingsweg, waar zestig kilometer per uur mag worden gereden, vonden kort geleden al snelheidscontroles plaats. Smileys moeten autobestuurders op hun snelheid attenderen. Die borden worden aan lantaarnpalen gehangen. Dat zal volgens de dorpsraad op die weg een uitdaging worden, omdat daar te weinig verlichting is.