Tijdens de voetbaldagen in Venray werd nog fanatiek gesport.
Tijdens de voetbaldagen in Venray werd nog fanatiek gesport. Foto: Henk Lammen

Jeugdleden weer op het veld

Venray | Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen vanaf 29 april weer georganiseerd buiten sporten. De beslissing van de regering heeft ongetwijfeld bij veel kinderen voor een glimlach gezorgd. Toch leverde de beslissing voor veel sportclubs een flinke uitdaging op. Het is dan ook niet gemakkelijk om een sportclub weer op te starten onder strenge voorwaarden.


Voor kinderen tot 12 jaar zijn nauwelijks restricties. Zij mogen weer sporten en hoeven daarbij geen anderhalve meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten wel afstand houden en officiële wedstrijden blijven verboden. Ook kantines en kleedkamers blijven gesloten en ouders mogen niet langs de lijn staan.

Bij voetbalvereniging SV Ysselsteyn en korfbalclub De Peelkorf, beide clubs delen een sportpark, zijn de trainingen deze week weer begonnen. "We mogen de jeugd eindelijk weer laten sporten. Alles gaat wel volgens de protocollen van de sportbonden. Deze zijn voor ons de leidraad geweest om ervoor te zorgen dat we het trainen voor de gehele jeugd tot en met 18 jaar weer veilig kunnen opstarten", vertelt Bart Marcellis, voorzitter van SV Ysselsteyn, afdeling voetbal. "Het sportpark is alleen toegankelijk voor de jeugd en de trainers en leiders van de teams. Ook zal er tijdens trainingsavonden een coronacoördinator vanuit de club aanwezig zijn om te observeren of alles volgens afspraak verloopt. De jeugd staat te springen om weer te kunnen beginnen en het bestuur is blij dat er weer activiteiten op het sportpark zijn."

Ook bij SV Venray, de grootste voetbalclub van de gemeente Venray, worden de jeugdactiviteiten weer opgestart. De aftrap is komende zaterdag met een sportdag voor alle jeugdleden tot en met 12 jaar. "Voor de jeugdleden tot en met achttien jaar gaan we de trainingen doordeweeks hervatten", legt SV Venray-secretaris Bernie van Lierop uit. "Voor dispensatiespelers van 19 jaar in verschillende jeugdteams hebben we een mindere mededeling. Zij mogen niet met hun team trainen. Het kabinet houdt wat dat betreft strikt vast aan de leeftijdsgrens van 18 jaar." Ook hoopt Van Lierop dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen. "We moeten ons houden aan de regels. Ouders moeten zich aan onze de regels houden, anders is de opening van ons sportpark wellicht van korte duur. We krijgen nu een kans en die moeten we samen aangrijpen."

Niet iedere sportclub heeft de luxe van een buitensportpark. De handballers van Manual willen ook graag weer beginnen, maar de sporthal blijft voorlopig gesloten. De handbalclub heeft daarom aangeklopt bij hockeyclub Venray met het verzoek om een veld te kunnen gebruiken. "We verwachten er met de handbalvereniging wel uit te komen", vertelt Michael Deeks van de hockeyclub. "We staan, zeker in deze tijd, graag klaar voor andere verenigingen, maar het moet natuurlijk wel passen binnen onze eigen plannen."


Deeks hoopt deze week definitief duidelijkheid te hebben over de trainingen van de jeugdteams van de vereniging. "We willen graag volgende week starten. Om dat te bereiken hebben we nog wel een aantal uitdagingen. We moeten voldoende trainers hebben en we moeten nog een coronacoördinator hebben. Beide doelstellingen zijn waarschijnlijk voor volgende week behaald. We zijn in ieder geval blij dat er weer wat activiteit op het sportpark is."

Jongste kinderen weer ongehinderd aan het sporten
Afbeelding