Marco Mariën werkt thuis in zijn geïmproviseerde studio.
Marco Mariën werkt thuis in zijn geïmproviseerde studio. Foto: Antoon Francken

Dirigent voor de camera

Wanssum | Ook voor dirigent Marco Mariën is het tijdens de coronacrisis passen en meten. De koordirigent uit Wanssum neemt normaliter onder meer de repetities van het Wanssums Gemengd Koor en Le Rossignol in Lottum voor zijn rekening. "Ik mis het contact met de koren wel, maar je probeert op alternatieve manieren toch aan het werk te blijven", vertelt Mariën.


De dirigent geeft ook leiding aan het koor New Sound uit Hamont-Achel (België, red.). Het Vlaamse zanggezelschap zette Mariën aan het denken. "De voorzitter van het koor vroeg mij hoe we deze periode gaan doorkomen. Daar ben ik toen over na gaan denken en uiteindelijk hebben we bedacht om instructievideo's op te nemen. Zo krijgen de koorleden repetities op afstand." Het werken op afstand levert volgens Mariën ook mooie resultaten op. Zo heeft hij onlangs zelfs met het koor meegezongen. "New Sound is een popkoor en ik heb een deel van het nummer Don't Worry, Be Happy van Bobby McFerrin ingezongen. Normaal ben ik druk met dirigeren en pianospelen, dus heb ik geen tijd om te zingen. Dat kan nu wel en dat maakt het toch wel bijzonder werken in deze tijd."

Veel koorleden, die les krijgen van Mariën, werken in de zorg. Voor hen leveren de zanglessen op afstand enige afleiding. "Ik heb zelfs een excuusmail gekregen van een koorlid dat de video nog niet had bekeken. Ik moest er wel om lachen. Zo'n bericht is lief, maar zo strikt is het ook niet. Je kunt best een keer een repetitie missen, maar je wilt op deze manier toch wat bieden en zo blijft iedereen met zang bezig." Mariën krijgt daarnaast positieve reacties van de koorleden. "Sommige zangeressen sturen zelfs een filmpje terug. Dat is natuurlijk wel speciaal. Je mist het dirigeren wel. Ik ben dirigent geworden om met muziek en mensen bezig te zijn. Nu zit ik op mijn werkkamer, dat is toch anders."

Afgelopen weekend heeft de dirigent nog gechat met een koorlid uit Lottum. "Zij vertelde mij wat bijzonders: 'Ik ben niet zo van thuis bij de computer zingen, maar ik ben er toch maar mee begonnen en ik vond het heel raar om mezelf terug te horen. Nu moet ik mezelf corrigeren in plaats van dat ik het van de dirigent hoor. Volgens mij is dit wel goed voor mijn zang. Ik besefte opeens dat als we veel zelf zingen we allemaal betere zangers zullen worden. Puur het verlangen om weer eens samen te zingen zal er voor zorgen dat de eerstvolgende bijeenkomst een bijzondere wordt'. Normaal gesproken krijg ik sommige leden, met name de ouderen natuurlijk, niet over die streep getrokken. Dus het heeft ook voordelen. Zingen verbindt, ook in deze crisistijd. Het is te hopen dat we snel weer op een of andere manier samen kunnen zijn."

Als zzp'er heeft ook Mariën het niet gemakkelijk. Hij klopte al snel aan bij het gemeenteloket voor hulp en daar is hij de overheid ook dankbaar voor. Zijn leven is compleet veranderd sinds de crisis. "Mijn ritme is omgedraaid. Normaal gesproken ben ik iedere avond laat thuis. Koorrepetities zijn altijd in de avonduren, die vallen nu weg. Ik begin nu 's ochtends met opnemen van een video en om 17.00 uur ben ik klaar. Het werkt allemaal wel, maar het werk is er niet leuker op geworden. Ik hoop dat ik snel weer voor een groep mag staan om mijn geliefde vak uit te oefenen."

Afbeelding