Elly Geurts en haar man Thijs ontvingen ook een bosje gerbera's voor Mia Geurts-Duijkers.
Elly Geurts en haar man Thijs ontvingen ook een bosje gerbera's voor Mia Geurts-Duijkers. Foto: Jolijn van Goch

Bloemen zorgen voor lach

Venray | Koningsdag was dit jaar anders dan alle voorgaande edities. Om de boel toch wat op te fleuren besloot Gebr. Weijs Gerbera om mensen in Venray en omstreken een hart onder de riem te steken met een bosje gerbera's. Zo werd Elly Geurts in het zonnetje gezet en kreeg ook haar 98-jarige schoonmoeder Mia Geurts-Duijkers een bosje. De bloemen werden via een Facebookactie uitgedeeld bij mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken.


"Bloemen zorgen voor een glimlach", vertelt Hans Weijs van de bloemenkweker uit America en Blitterswijck. "We hebben het op dit moment allemaal niet gemakkelijk, dan is het dus extra fijn om wat goeds te doen."

De coronacrisis is ook binnen de bloemenwereld ingeslagen als een bom. In de week na de algehele horecasluiting daalde de omzet van het florerende bloemenbedrijf met liefst 90 procent. "We moeten het vooral hebben van de export. Maar landen als Duitsland, Frankrijk, Italiƫ, Rusland en Groot-Brittanniƫ nemen fors minder bloemen af. We zien de afgelopen weken de omzetdaling wat afnemen, maar we hebben nog geen enkele week op het normale niveau gezeten."

Gebr. Weijs Gerbera blijft ondanks het omzetverlies positief. Volgens de bloemenkweker draaien bloemisten overuren. "Ik heb begrepen dat particulieren op dit moment veel bloemen kopen. In deze tijd is het natuurlijk fijn om een mooie bos bloemen op tafel te hebben. Ook kun je iemand een hart onder de riem steken met bloemen."

Sinds enkele weken is het ook mogelijk om als particulier bloemen te kopen bij de vestigingen van Gebr. Weijs Gerbera. "We hebben al eerder met die gedachte gespeeld, maar dat hebben we nooit doorgezet. In crisistijd ga je toch andere manieren bedenken om het omzetverlies ergens op te vangen. Dat lukt overigens lang niet met de verkoop aan particulieren, maar we moeten veel bloemen weggooien en dat is natuurlijk doodzonde. Je moet namelijk producten waar niks mis mee is van de hand doen, omdat er geen vraag naar is."

Toch ziet Weijs tekenen van verbetering. Deze week hoopt hij voor het eerst sinds de coronacrisis al zijn bloemen te verkopen. "De aanloop naar Moederdag is voor ons een hele belangrijke periode. De markt trekt dan aan. Dat lijkt ook dit jaar te gebeuren. We kweken het hele jaar rond gerbera's, maar onze piek is toch wel van maart tot en met oktober. Dat seizoen krijgt nu een flinke knauw."

'Bloemenexport lijkt na weken weer iets in de lift te zitten'

Qua personele bezetting heeft Weijs vooralsnog geen problemen. De arbeidsmigranten zijn in Nederland gebleven. "Daar hebben we wel geluk mee. Verschillende werknemers hadden vakantie, maar vanwege alle maatregelen zijn ze gebleven. We hopen dat deze crisis niet te lang duurt, voorlopig kunnen we ons nog redden."

Afbeelding
Afbeelding