Bij het zorgcentrum aan de Blauwververstraat in Venray werd als eerste gezongen.
Bij het zorgcentrum aan de Blauwververstraat in Venray werd als eerste gezongen. Foto: Jolijn van Goch

Zingen voor zorgcentra

Venray | Verschillende verpleeg- en verzorgingstehuizen in Horst en Venray werden op Koningsdag verrast met een muzikaal hart onder de riem. Op de muziek van The Sound of Silence van Simon and Garfunkel zongen op verzoek van initiatiefneemster Peggy Keijsers van Cultura Venray een aantal zangers en zangeressen het door Keijsers geschreven lied Sluimerstand van Vrijheid online in. Deze video werd op Koningsdag Woningsdag op een groot tv-scherm vertoond bij verschillende zorgcentra. De video is de boodschap van United Voices For Freedom aan Venray.


Zo'n tien zangers en zangeressen gingen maandagochtend in alle vroegte met het scherm op pad in Venray, waarna ze in de middag ook zorgcentra in Horst bezochten om het lied te presenteren en te zingen. "De actie was bedoeld als hart onder de riem voor iedereen die het nodig heeft", vertelt Keijsers.

Het zorgcentrum aan de Blauwververstraat 14 in Venray was maandagmorgen rond 8.30 uur als eerste aan de beurt. "De reacties waren echt overweldigend. Ik had niet durven dromen dat de actie zo zou leven in Venray." Keijsers kon de dag vanwege ziekte helaas niet bijwonen, maar dat mocht voor haar de pret niet drukken. "Ik heb heel veel filmpjes van de optredens ontvangen en dat was geweldig. Ik heb mensen zien juichen, huilen en zelfs de krukken gingen uit vreugde de lucht in."

Ook voor het zorgpersoneel was de actie van United Voices For Freedom erg aangenaam. "Iemand zei tegen mij: 'Het is door acties zoals deze dat wij het iedere dag weer kunnen volhouden. Het is ontzettend zwaar op dit moment'. Dat is toch ontroerend om te horen. We hebben met een klein gebaar veel goeds kunnen doen. Wij kunnen nog naar de supermarkt of een rondje wandelen, maar dat is voor mensen met dementie allemaal niet mogelijk op dit moment."

Keijsers hoopt dat, als de coronacrisis achter de rug is, de boodschap van het lied werkelijkheid wordt. "Dan kunnen we eindelijk weer samen zijn en elkaar een flinke knuffel geven."