Nodige kritiek op evaluatie BB-Tour, aanvulling is nodig

VENRAY | Wat heeft de BinckBank Tour in de afgelopen drie jaar nu eigenlijk opgeleverd voor Venray? Een evaluatie waar de gemeenteraad om had gevraagd zou dat moeten uitwijzen. Op die manier kan de raad op verantwoorde wijze geld ter beschikking blijven stellen om Venray als etappeplaats te laten fungeren van de UCI World Tour-wedstrijd. Maar verschillende fracties, waaronder PvdA, Venray Lokaal en Samenwerking Venray, lieten donderdag tijdens de commissie Leven weten niets met het evaluatierapport aan te kunnen.


Door Henk Baltussen


"De slager keurt zijn eigen vlees", stelde Harold Stevens van Venray Lokaal. Erica Irene van den Akker (Samenwerking Venray) sprak van een teleurstelling: "En dat is nog heel netjes uitgedrukt." Henk Bisschops (PvdA) wilde kwijt dat dat hij niet op deze evaluatie zat te wachten. "Wij willen een kosten-baten plaatje, de promotiewaarde zoals de gemeente dat ziet en niet hoe Stichting Wielerpromotie daar tegenaan kijkt. Verkeerstechnische problemen zou een onderwerp kunnen zijn. In de evaluatie die er nu ligt staan veel mooie foto's, prachtige artikelen, maar wat dat dan voor Venray oplevert zegt mij onvoldoende. Kortom, wij hadden liever een evaluatie vanuit het 'huis' (gemeente, college, red.) gezien. Die had ik willen bespreken. Ik snap dat de organisatie trots is op het stuk, maar daar kan ik niet mee doen waarvoor ik het wilde gebruiken, namelijk bekijken of voor volgend jaar ook de gelden (49.000 euro, red.) beschikbaar gesteld moeten worden. Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat we er nu mee aan moeten."
De kritiek van Stevens was dat de organisatie de evaluatie zelf deed. "Waarom is de evaluatie niet aan een onafhankelijke toets onderworpen?"

"Wij van Wc-Eend adviseren Wc-Eend", schimpte Van den Akker. "Dit is niet genoeg info om advies te kunnen geven." CDA, Pro Venray, D66 en SP reageerden positiever. Alhoewel Ronald van Hal (SP) ook worstelde met de vraag wat het Venray nu eigenlijk oplevert. Sanne van Kessel (D66) vroeg zich af waarom de sponsoren de laatste jaren massaal weglopen.


Maurice Ambaum, voorzitter van Stichting Wielerpromotie Venray, gaf aan dat er plannen zijn om bedrijven beter uit de verf te laten komen tijdens de wielerdag, zodat er meer interesse is in sponsoring. "Maar door de coronacrisis ligt nu alles stil. Bedrijven hebben andere dingen aan hun hoofd. Wel is duidelijk dat als gemeente en provincie geen geld meer beschikbaar stellen er ook geen Binckbank Tour meer is in Venray." Wanneer de BB Tour met het oog op de coronacrisis dit jaar wordt verreden is nog onduidelijk. "Misschien de eerste week van oktober', zei Ambaum. Wethouder Anne Thielen zegde toe dat er voor de zomer een aanvullende evaluatie komt, om de kritiek de kop in te kunnen drukken.