Jeanine Noij en Peter Gommans zijn als boa's verbonden aan de gemeente Venray.
Jeanine Noij en Peter Gommans zijn als boa's verbonden aan de gemeente Venray. Foto: Rikus ten Brücke

'Venray gedraagt zich netjes'

Venray | Buitengewoon opsporingsambtenaren, kortweg boa's. De laatste weken zijn ze steeds nadrukkelijker aanwezig in het Venrayse straatbeeld. De boa's van de gemeente Venray hebben namelijk onder meer de taak om te controleren of iedereen zich in het straatbeeld houdt aan de gestelde regels om de verspreiding het coronavirus tegen te gaan. "We surveilleren meer en we willen ook zichtbaarder zijn voor de mensen", vertelt boa Peter Gommans.


Rondhangen op straat met drie mensen of meer bij elkaar is strafbaar en kan beboet worden met een boete van 390 euro voor volwassenen. "Deze regels zijn niet voor niks bedacht. We waarschuwen eerst, maar er zijn ook boetes uitgedeeld in Venray."

Samen met collega Jeanine Noij bezoekt Gommans ook de zogenaamde hotspots van Venray. "Dat zijn plekken waar mensen graag samenkomen. Je kunt denken aan het Odapark, Stadspark en ook het Vlakwaterbos. Samen rondhangen mag in deze tijd niet en daar moeten we op handhaven", legt Noij uit. "Daar moeten we gewoon heel streng op zijn. Ook spreken we mensen aan die geen anderhalve meter afstand houden. We delen niet graag boetes uit, maar als het niet anders is, moeten we dat uiteraard doen." Daarnaast wordt er ook bij de coffeeshops regelmatig gecontroleerd. "De shops houden zich over het algemeen goed aan de regels, maar het is belangrijk dat klanten, nadat ze hun waren hebben gekocht, meteen naar huis gaan en niet op straat samen blijven rondhangen. Daar zien we dan ook streng op toe. Ook bij andere winkels voeren we controles uit."

Onlangs werd in Rotterdam excessief geweld gebruikt tegen boa's. Daar is volgens het tweetal in Venray absoluut geen sprake van. "Gelukkig is Venray geen Rotterdam", begint Gommans. "Venraynaren luisteren over het algemeen heel aardig. Ik durf wel te stellen dat Venray zich netjes gedraagt", vult Noij haar collega aan.

De boa's hebben onlangs ook een streep gezet door een buurtbingo in Landweert. "Dat lijkt een leuk initiatief. Ze hielden ook netjes afstand van elkaar, maar toch valt ook een buurtbingo onder samenscholing. Dat is verboden en daar hebben we ook op moeten handhaven. Ze beseften uiteindelijk ook dat het niet handig was om het te organiseren."


In deze crisistijd gaan de boa's minder bij mensen op bezoek om klachten uit bijvoorbeeld de buurt af te handelen. "Onze huis-aan-huisbezoeken blijven nu liggen. Tijdens huisbezoeken spreken we mensen aan die bijvoorbeeld grote parkeeroverlast veroorzaken of die huisvuil gedumpt hebben. We gaan uiteraard nog wel steeds op meldingen af en de lijntjes met de politie zijn erg kort." De boa's nemen ook wat taken van de politie over. "We ondersteunen agenten, zodat zij zich kunnen richten op de eigen nooddienst. We zouden best wat taken kunnen overnemen om het agenten wat makkelijker te maken." Ook voor de boa's zelf is er het een en ander veranderd. Zo mogen ze niet meer samen in één voertuig zitten. "We hebben twee auto's tot onze beschikkingen, volgen elkaar. Het is natuurlijk beter om in een auto te zitten, maar dat is vanwege alle maatregelen niet mogelijk. Ook voor ons is het passen en meten."

Fikse boetes op overtreden coronaregels
Afbeelding