Piet Kroft woedend op staatssecretaris en Venrays college

VENRAY | Twee keer woedend was Piet Kroft uit Venray vorige week. Donderdag omdat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aangaf geen vluchtelingenkinderen naar Nederland te willen halen. Later die dag werd hij nogmaals witheet toen hij in Peel en Maas las dat het Venrays college afwijzend reageerde om actief mee te werken aan de opvang van deze kinderen.


Door Henk Baltussen


"Mijn vrouw werd zelfs bang van m'n reacties", vertelt Kroft, die deel uitmaakt van de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray. "Maar ik spreek nu op eigen titel. Ik was ook zo kwaad, ik wilde het er niet bij laten zitten. Waarom wil Venray niet meewerken aan een structurele oplossing zoals vijftig gemeenten al hebben aangegeven dat wel te willen doen? Ik kan er met mijn pet niet bij. Deze kinderen zitten zonder familie vast in overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland. Broekers kwam met een laffe oplossing door Griekenland, dat toch al overlopen is met vluchtelingen, wat geld te geven om het daar op te lossen. Europa heeft beloofd 1500 van de 2500 kinderen op te nemen. Elf landen willen meedoen."

In Peel en Maas van 23 april stelde het college dat het aan het kabinet is om wel of geen beroep te doen op Venray om vluchtelingenkinderen op te nemen. Dat was een reactie op een brief van drie vluchtelingenorganisaties aan alle Nederlandse gemeenten waarin de vraag wordt gesteld om daaraan mee te werken. "Venray draait het om en kijkt weg", vindt Kroft. "Het is juist de bedoeling de overheid een duw in de rug te geven. Venray was wel voor het kinderpardon. Ik vraag me dan meteen af of Broekers en de leden van het college geen kinderen of kleinkinderen hebben? Proberen zij zich niet in te leven in hoe het deze weeskinderen zou kunnen vergaan? We kunnen niet de hele wereld redden, maar in ieder geval wel een aantal kinderen uit de stront halen. Zeg tegen elkaar 'we pakken het aan'. En ga dan zoeken naar oplossingen. Wij zijn te oud om nu nog kinderen op te kunnen vangen. Hadden we anders meteen gedaan, En in Venray zullen ongetwijfeld gezinnen zijn die dat ook willen doen. Ik had zeker van het Venrayse college een positiever standpunt verwacht. Ik vind de huidige reactie kleindenkend."