De familie Zwitserlood-Volleberg.
De familie Zwitserlood-Volleberg. Foto: Oude foto

Familie Zwitserlood

Venray | Deze foto laat een mooi oud kiekje van circa 1930 zien van de familie Zwitserlood-Volleberg aan de Paterslaan.


Henri Zwitserlood werd op 24 maart 1884 in Rosmalen geboren als een zoon van Cornelis Zwitserlood en Geertje Visser. Op 27 september 1909 vestigde hij zich vanuit Nijmegen als timmerman in de Hoenderstraat. Op 24 juni 1910 trouwde hij met Antonetta (Net) Volleberg. Zij werd op 27 maart 1885 in Venray geboren als dochter van Lodewijk Volleberg en Johanna Reijnders. Dit gezin woonde aan de 'Vier Uterste' (thans ter hoogte van De Sprank) en stond bekend als een aannemersfamilie. Vader Volleberg had de bijnaam 'Schefhákke Lowie'.
Harry en Net Zwitserlood-Volleberg gingen aanvankelijk in de Schoolstraat D59 wonen. Ze kregen tien kinderen. Ze verhuisden voor een korte periode naar De Kemp en nadien in 1918 naar de Langstraat 7, waar ze een manufacturenzaak hadden. Tevens bood Henri zijn vakmanschap voor bouw- en timmerwerken aan en schreef hij regelmatig in als aannemer. Dit laatste veelal samen met zijn zwager Piet Volleberg. Hij verkocht haring, bokking, fruit, noten en rookartikelen. In 1925 verkochten ze het winkelhuis voor ƒ 3990 aan Mathieu Stoks.
In 1925 kocht Piet Volleberg samen met Harry en Net Zwisterlood-Volleberg de hoek Patersstraat/Paterslaan van de familie Van den Boogaert. Piet verbouwde de paardenstallen tot drie woonhuizen en Net en Harry opende een nieuwe manufacturenzaak en winkel voor koloniale waren, tabaksartikelen en suikerwerken. In 1947 heropenden ze de winkel met een kunst- en antiekhandel. Op 17 augustus 1953 overleed Harry Zwitserlood en zette zijn vrouw Net de winkel voort. Op 20 juli 1969 werd de antiekhandel gesloten. Net verliet Venray en verhuisde naar Knegsel. Ze trok in bij haar dochter Olga. Ze stierf op 18 november 1974.


Het prachtige hoekpand werd verkocht aan apotheker Kees Boon en werd apotheek De Monnikskap. In 2017 werd het pand verkocht aan Peelrand Makelaardij.


V.l.n.r.: Grad Maessen, ook wel Grád d'n Haoltsneejer genoemd. Hij was de tweede echtgenoot van Johanna Reijnders; Truus; Net Zwitserlood-Volleberg; Henri Zwitserlood; Louisa; Johanna Maessen-Reijnders, de weduwe van Lodewijk Volleberg; Johan; Louis; onbekend.


Foto: privécollectie Guido Willemsen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray