José Peeters en Jordi Stammen bij Zorgkwartier Venray.
José Peeters en Jordi Stammen bij Zorgkwartier Venray. Foto: Jolijn van Goch

Nieuw zorgkwartier in Venray

Venray | De zorgondernemers José Peeters en Jordi Stammen zijn bezig met een nieuw zorgproject in Venray. Het duo start in september een kleinschalige woon-zorgvoorziening aan de Sint Jozefweg 1. Het complex krijgt 27 studio's en draagt de naam Zorgkwartier Venray. De deuren van het woon-zorgcomplex openen medio september. "De exacte datum weten we nog niet, die communiceren we later", vertelt Stammen.


De studio's worden over enkele maanden bewoond door mensen met een CIZ-indicatie. "Je kunt denken aan mensen met dementie of alzheimer (PG-indicatie, red.) en mensen met chronische lichamelijke klachten (somatisch, red.)", legt Peeters uit. "We willen een echte huiskamersfeer uitstralen in ons gebouw. Ook met de zorg willen we weer terug naar de basis, met veel aandacht voor onze bewoners."


Peeters is in eerste instantie samen met een andere compagnon de samenwerking aangegaan met Proteion om een nieuwe kleinschalige woon-zorgvoorziening op te zetten in Venray. Deze samenwerking is niet verlopen zoals dat vooraf beoogd was. maar met Stammen vond ze een nieuwe partner. "Ik werk bij Proteion in de thuiszorg en Jordi is mijn teamleider. We besloten het idee samen verder te zetten en dat verloopt tot nu toe erg goed."


De banden met zorgreus Proteion worden niet volledig doorgeknipt. "We hebben de voordelen van de grote reus, maar hebben een eigen identiteit en aanpak. We starten een een soort franchiseonderneming. Dat is niet uniek binnen Proteion. Met name in Midden-Limburg zijn al vergelijkbare woon-zorgvoorzieningen, maar wij zijn een van de eersten in Noord-Limburg", vertelt Stammen.


Peeters en Stammen willen de lijntjes bij Zorgkwartier Venray zo kort mogelijk houden. In veel zorginstellingen is het volgens het tweetal onoverzichtelijk. "Je weet niet meer bij wie je bepaalde verzoeken moet doen of aan wie je een vraag moet stellen. Bij ons wordt dat overzichtelijker. We voeren samen de directie en we willen ook zelf weer aan het bed staan. Voor onze bewoners moet het als thuis voelen."

Om de goede zorg te garanderen zijn Stammen en Peeters op zoek naar collega's. In totaal is er straks plek voor zo'n zeventien vaste krachten. Ik denk dat we ongeveer 25 mensen aannemen. We werken natuurlijk ook met parttimers. We zoeken verzorgende IG en helpende, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers."

Zorgkwartier krijgt 27 gerenoveerde studio's

De vraag naar zorgplekken is erg groot in de regio Venray. "Van een wachtlijst is nog geen sprake, omdat we pas twee maanden voor de opening concreet kunnen zeggen of bewoners bij ons kunnen komen wonen. De eerste bewoners hebben zich al gemeld, maar vanwege de nog relatief prille opstart en de coronacrisis loopt het nog niet storm. Als deze crisis er niet was geweest, hadden we waarschijnlijk wel al wat meer aanmeldingen gehad. Veel families houden nu echter familieleden, die veel zorg nodig hebben, liever thuis. Dan kunnen ze nog goed contact onderhouden. In verpleeghuizen en andere zorginstellingen mag geen bezoek komen. Dus ik begrijp die keuze wel."


Het ondernemersduo is overtuigd van het project. Toch breken er ook voor Peeters en Stammen spannende tijden aan. "Natuurlijk is het spannend, we hebben bijna alles al tot in de puntjes geregeld, maar we beginnen toch zelf een zorginstelling. Dat is wel spannend, maar dat gaat helemaal lukken. We zijn ontzettend trots op de stappen die we tot nu toe gezet hebben."

Afbeelding