Strafrechtelijk onderzoek naar mestlozing

OOSTRUM | Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mestlozing in de Oostrumsche Beek. De lozing die in de nacht van 25 op 26 maart plaatsvond, zorgde voor massale vissterfte in het water.


Of de betreffende loonwerker de mest bewust in de beek loosde, daarover kon wethouder Cor Vervoort dinsdag tijdens de commissie Wonen geen uitspraak doen. "De milieupolitie onderzoekt dat", antwoordde Vervoort op vragen van Venray Lokaal-commissielid Cees de Vocht. Na de lozing werd geconstateerd dat de bodemvervuiling minimaal was. Wel is mest zoveel mogelijk weggezogen en in de beek is water gepompt om het zuurstofgehalte te verhogen. De gemeentelijke milieutoezichthouder is met de loonwerker in gesprek gegaan om herhaling in de toekomst te voorkomen.Ook wordt onderzocht of de vergunningen van de loonwerker in orde zijn en het bedrijf kan op een later tijdstip een controle verwachten. "Omdat we boa's en handhavers nu hard nodig hebben in verband met de coronacrisis, kan dat niet eerder", liet Vervoort weten.


Theo Zegers trekt dreiging in

WANSSUM | De dreiging om niet in te stemmen met uitbreiding van het melkveebedrijf van de maatschap Hendricks aan de Vosseven 6, zette Theo Zegers (D66) uiteindelijk niet door.


Zegers vond de landschappelijke inpassing van de nieuwbouw met de aanplant van een zestal bomen en honderd meter aan heggen te sober voor zo'n groot plan. Dat zei hij dinsdagavond tijdens de commissie Wonen. "Dat moet een stuk beter in zo'n open landschap." Om met de bedrijfsuitbreiding en bestemmingsplanwijziging in Wanssum akkoord te kunnen gaan, wilde Zegers meer groen in het plan zien. Pas toen wethouder Martijn van der Putten aangaf dat het groenplan voldoet aan de ondergrens, kon Zegers alsnog instemmen. Hendrickx breidt uit met een jongveestal, ruwvoeropslag en een loods. Het aantal dieren (176 melkkoeien en 55 stuks jongvee) blijft hetzelfde. Dat met het besluit meteen een mestbassin wordt gelegaliseerd (dat ligt nu deels buiten het bouwblok), schoot bij CDA-commissielid Leo Philipsen in het verkeerde keelgat. "Hoe komt het toch dat de gemeenteraad telkens weer moet legaliseren? Daar willen we in z'n algemeenheid meer over weten." Dinsdag 12 mei besluit de raad erover.


'Veiligheid in geding door fastfoodzaken'

VENRAY | De fastfoodzaken Burger King en Starbucks die bij de tankstations De Wuust en De Romeinse Put bij de A73 in Venray moeten komen, gaan voor meer verrommeling en minder veiligheid zorgen. Dat stelde John Willems (VVD) tijdens de commissie Wonen.


Volgens Willems staan er nu al te veel vrachtwagens op vluchtstroken, vooral bij de Romeinse Put, waar de Burger King is gepland. "Door de fastfoodzaken wordt het daar alleen maar drukker. Dat levert meer gevaarlijke situaties op. De veiligheid is daarom echt een punt van urgentie." Maar ook voor de verrommeling vraag Willems aandacht. "Bij alle fastfoodzaken zie je in de omgeving rommel liggen. Dat zal niet minder worden." Ook noemt Willems in een adem de drugshandel die volgens hem bij De Wuust plaatsvindt. "Dat zorgt voor overlast en rommel. En dat geld ook voor de homo-ontmoetingsplaats, in de buurt van het tankstation. Willems wil dat bij de uitwerking van de plannen daar ook naar wordt gekeken. De commissie keurde het wel goed dat de twee plannen in een versnelde procedure kunnen worden uitgevoerd.


Gebouw is er al, maar raad moet nog beslissen

LEUNEN | John Niessen, namens de VVD lid van de commissie Wonen, snapt het niet meer. Nog voordat de raad het nieuwe bestemmingsplan voor uitbreiding van waterpompstation Breehei in Leunen heeft goedgekeurd, staan de gebouwen er al.


"Hoe kan dat?", vroeg Niessen zich dinsdagavond af tijdens de commissie Wonen. "Het compleet nieuwe filtergebouw is al klaar. Het is zorgelijk dat er al dingen worden gerealiseerd voordat het bestemmingsplan er is. Natuurlijk zijn wij voor de aanpassing. Maar bij de raadsvergadering van 12 mei wil de VVD wel graag een stemverklaring afleggen."

Datzelfde wil Theo Mulders van Samenwerking Venray. Hij vindt dat in het plan geen rekening is gehouden met de huiszwaluw die in de oude gebouwen nestelde. Ook merkt Mulders op dat op het terrein illegale bouwsels zijn die nu worden gelegaliseerd. "Een onjuiste gang van zaken."