SP: 'Burgemeester, bescherm onze arbeidsmigranten'

VENRAY | SP Venray doet een dringend beroep op Venrays burgemeester Luc Winants om te zien naar arbeidsmigranten die net als iedereen in een crisistijd zitten. "We zouden graag zien dat de burgemeester samen met de uitzendbureaus en huisjesmelkers afspraken maakt om deze mensen te beschermen", zegt SP-fractieleider Jan Hendriks.


Een brief met die strekking is inmiddels in het bezit van Winants. De SP drukt hem op het hart dat hij ook burgemeester is van de hier verblijvende arbeidsmigranten. In de gesprekken met huisvesters van arbeidsmigranten zou het volgens de SP moeten gaan over hygiëne, voldoende leefruimte en het vroegtijdig signaleren van met het coronavirus geïnfecteerde personen. "Wij maken ons zorgen over de huidige omstandigheden waarin arbeidsmigranten leven en werken", stelt Hendriks. "Voor een gedeelte baseren wij die zorgen op eigen waarneming. In volgepropte busjes gaan ze naar het werk, in volle vliegtuigen komen ze naar hier. Zoals in Eindhoven laatst het geval was. Meestal zijn dat mensen die hier enkele weken komen werken en geen enkele bescherming genieten. Ze wonen hutjemutje, op de aspergevelden wordt ook niet altijd de regel van anderhalve meter in acht genomen. De situatie baart ons kortom zorgen. Daarom de oproep aan de burgemeester."

Winants laat weten dat de situatie van de arbeidsmigranten een terugkomend onderwerp is in de Veiligheidsregio. Winants: "We hebben contact gehad met de directie van Kafra, de grootste huisvester in Venray. Arbeidsmigranten die samen in een chalet wonen, worden als gezin gezien. Dat betekent dat zij samen kunnen optrekken, maar dat anderhalve meter afstand met andere parkbewoners verplicht is. We blijven ze hierover twee keer per week informeren. Dat is belangrijk omdat arbeidsmigranten uit diverse landen komen met ieder hun eigen regels. De gemeente heeft posters laten maken en digitaal verstuurd naar ondernemers en supermarkten. Ook boa's verspreiden ze. Wat betreft het vervoer, daarbij geldt het protocol Samen veilig doorwerken dat door verschillende partijen is vastgesteld. Als aanvulling heeft Kafra 500 elektrische fietsen besteld voor kortere afstanden naar het werk om geen touringcars meer te hoeven inzetten."

Volgens Winants zijn arbeidsmigranten in Venray nauwelijks besmet met het coronavirus. "Navraag leerde ons dat dit weinig tot niet aan de orde lijkt te zijn. In het overleg van burgemeesters, politie en directie veiligheidsregio wordt wekelijks gesproken over de situatie van arbeidsmigranten, het vervoer en de huisvesting." In dat overleg, maar ook met de ondernemers, drong Winants aan op passende maatregelen. Die blijken geoptimaliseerd. Tijdens fietstochten door Venray sprak Winants met arbeidsmigranten in de aspergevelden over hun situatie. "Ik wil graag zo rechtstreeks mogelijk volgen hoe het met hen gaat en waar ze tegenaan lopen."