Jan Strijbos legt bom onder HPV, bestuur stapt op

VENRAY | Jan Strijbos, voorzitter van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray, wil van de website RooyNet een zelfstandige organisatie maken. Met de nieuwe Stichting RooyNet wil Strijbos voorkomen 'dat deze voor Venray zeer waardevolle geschiedeniswebsite schade gaat oplopen', zoals Strijbos het in een brief aan het bestuur van het Venrays Museum omschrijft. Voor het bestuur van het Historisch Platform Venray (HPV) is de brief aanleiding per direct op te stappen. Ook Venrays Museum-voorzitter Ernest Raedts keurt de actie van Strijbos af.


Door Henk Baltussen


Strijbos, die verder geen commentaar op de brief wil geven, stelt dat het al geruime tijd de wens van de meeste HPV-leden is om RooyNet te verzelfstandigen. 'Dat is de laatste jaren tijdens ledenvergaderingen van het HPV menigmaal aan de orde geweest', schrijft Strijbos. RooyNet is in feite een site die door HPV-leden van onder meer foto's en archiefmateriaal wordt voorzien. Ook de gemeente Venray maakt dankbaar gebruik van RooyNet. HPV stelt de hardware beschikbaar om RooyNet te kunnen uploaden. Dat laatste gebeurt volgens Strijbos al geruime tijd niet meer. 'Dat moeten we niet willen. Zo is de site ten dode opgeschreven'. Strijbos is het zat dat het HPV-bestuur al lange tijd over de positie van RooyNet praat, maar dat er volgens zijn zeggen niets gebeurt. 'En nu is tijdens deze coronacrisis alles stopgezet. Met een aantal bezorgde HPV'ers en RooyNet-deelnemers willen we de RooyNet-impasse met een nieuwe stichting doorbreken/. Omdat RooyNet juridisch en financieel onder het bestuur van het Venrays Museum valt, vraagt Strijbos het museumbestuur om RooyNet over te dragen aan de nieuw te vormen stichting, waarvoor zich volgens Strijbos al vijf nieuwe bestuursleden hebben gemeld. In De Borggraaf, waar het museum is gehuisvest, werken HPV-leden in een aparte ruimte aan RooyNet.

'Brief is als motie van wantrouwen'

Museumvoorzitter Ernest Raedts piekert niet over het verzoek van Strijbos. "Met het aftreden van het HPV-bestuur is de vraag van Strijbos al ingehaald", zegt Raedts. "HPV neemt er afstand van. Daarbij bestaat de structuur zoals die er nu is al sinds 2006. Afgesproken is dat positionering van RooyNet wordt bekeken. Wethouder Anne Thielen doet dat nu. Nu fietst Strijbos dwars door alles heen."

Wil Weijers, die als HPV-voorzitter samen met de andere bestuursleden direct opstapte na het lezen van de brief. "We zien het als een motie van wantrouwen. We waren in goed overleg met de gemeente, maar door de coronacrisis staat alles nu op een lager pitje. Het werk voor RooyNet kan gewoon worden opgepakt. De door Strijbos geschetste problemen zijn dan meteen opgelost. Het woord is nu aan de leden."