Willy van Wunnik aan het werk als mijnenruimer.
Willy van Wunnik aan het werk als mijnenruimer. Foto: familiearchief

Mijnenruimer in Venray

Hilversum/Venray | Schrijver Alvin van Wunnik luisterde als jochie altijd al gefascineerd naar de verhalen van zijn opa Willy. De geboren en getogen Maastrichtenaar Willy van Wunnik beleefde als 17-jarige jongen de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. De belevenissen van Van Wunnik zijn opgeschreven door zijn kleinzoon Alvin en dat resulteerde uiteindelijk in het boek De Laatste Generatie.


"Een groot deel van zijn verhaal speelt zich af in de omgeving van Venray", vertelt Alvin van Wunnik. Het boek is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. "Ik heb veel lange gesprekken met mijn opa gevoerd en al zijn belevenissen heb ik opgeschreven in een boek. Ik wilde er in eerste instantie een familiedocument van maken, maar dat vond ik niet interessant genoeg."

Het verhaal van zijn grootvader begint in Maastricht. Daar komt Willy al vroeg in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Hij wordt opgepakt en te werk gesteld in een munitiefabriek in de buurt van Berlijn. "Tijdens zijn verlof slaat hij op de vlucht en via via komt hij in Venray terecht. Hij werkt in die tijd onder meer bij de molen in Merselo bij Frans Michels. Hij zat in die tijd ondergedoken op de boerderij van de familie Emonts en werkte op boerderij Eijkenhof van de familie Van Staveren in Veulen. Hij raakte bevriend met Cor van Staveren en Bert Poels en richtte onder meer een knokploeg op in Merselo."

Toch moest Van Wunnik terug naar Maastricht. De stad werd rond zijn terugkeer verlost van de Duitse bezetter en hij ging aan de slag als mijnenruimer (foto). "Dat was een gevaarlijke klus", zegt Alvin van Wunnik. "Er zijn veel mensen overleden en het ontbrak de mijnenruimers nogal aan bescherming. Er werden duizenden projectielen en mijnen geruimd. Ook in Venray heeft mijn opa veel mijnen geruimd. Onder meer op de Lorbaan, in Veulen en in Venray heeft hij veel gewerkt. Tijdens een ongeluk raakt het gehoor van mijn opa zwaar beschadigd en daardoor kan hij het werk niet meer uitoefenen. Ze willen hem naar Indiƫ sturen, maar dat gaat niet door. Hij was verliefd geworden op een jongedame uit Merselo, mijn oma, en ze zei dat ze niet op hem zou wachten. Hij besloot niet te gaan en volgde een cursus belastingen in Maastricht. Hij werd daarna inspecteur belastingen in Venray. Hij kwam dus voor de derde keer terug naar Venray."

Ongeveer drie jaar geleden is Willy van Wunnik overleden. "Ik heb nog wel zaken waar ik met hem over zou willen spreken. Een boek als dit is nooit af. Ik heb veel gecheckt en ook bij andere mensen gepolst, maar De Laatste Generatie bestaat voornamelijk uit zijn ervaringen. Het kan best zijn dat andere mensen bepaalde passages in het boek anders hebben ervaren."

In de familie van Van Wunnik, die tegenwoordig in Hilversum woont, is het boek goed ontvangen. "Mijn vader heeft veel geholpen, hij heeft ook veel verhalen van mijn opa gehoord. Mijn tante was ontroerd door het boek. Ze wist lang niet alles van mijn opa. Zo heeft hij ook een liquidatiepoging ondernomen. Dat is natuurlijk niet niks als je te weten komt dat je vader heeft geprobeerd iemand te vermoorden. Over deze poging heeft mijn opa nooit veel losgelaten. Er werd niet graag over gesproken. Hij vertelde liever over zijn werk als mijnenruimer. Dat was immers een goede zaak. Daar was iedereen het wel over eens."

Willy van Wunnik zat in het verzet en ruimde mijnen


De Laatste Generatie is te koop via Bol.com.

Afbeelding