Roy Stelder, Chantal Nijssen en Lucie Broeksteeg (vlnr) zijn bij Knooppunt Venray de geriatriefysiotherapeuten van dienst.
Roy Stelder, Chantal Nijssen en Lucie Broeksteeg (vlnr) zijn bij Knooppunt Venray de geriatriefysiotherapeuten van dienst. Foto: Rikus ten Brucke

'Veel bewegen is essentieel'

VENRAY/OOSTRUM | De ouderdom komt met gebreken. Daar valt niet aan te ontkomen. Lucie Broeksteeg, geriatriefysiotherapeut bij het Venrayse Knooppunt Centrum voor Gezondheid aan de Langstraat, kan het alleen maar beamen. Ze is specialist in het mobiel houden van de oudere medemensen, om het maar eens kort door de bocht te zeggen. Het coronavirus heeft haar werk en dat van haar collega's van de een op andere dag een andere dimensie gegeven.


In normale tijden is het aan de Langstraat 54 een komen en gaan van mensen met de meest uiteenlopende mobiliteitsproblemen. Daarbij veel ouderen die bij het vorderen der jaren steeds meer klachten krijgen en daarbij minder bewegen. Lucie Broeksteeg uit Oostrum legt er al haar ziel en zaligheid in om deze mensen letterlijk op de been te houden. "Veel bewegen is essentieel voor iedereen om zelfstandig te kunnen functioneren. Ook voor de oudere mens, met vaak meerdere complexe aandoeningen", legt ze uit. "Dit heeft grote impact op de kwaliteit van leven."

Tot voor kort behandelde Lucie Broeksteeg samen met haar collega’s Roy Stelder en Chantal Nijssen, twee geriatriefysiotherapeuten in opleiding, senioren in de praktijk van Knooppunt, dat ook gezondheidscentra heeft in Baarlo en Venlo. Na 15 maart, toen premier Mark Rutte ingrijpende coronamaatregelen nam, werd alles als bij toverslag anders. Mensen konden niet meer naar de praktijk komen, huisbezoek was ook niet meer mogelijk.


Lucie Broeksteeg: "We zijn meteen aan de slag gegaan om bijvoorbeeld verschillende oefeningen in de computer te krijgen. Ook doen we videoconsulten en videobellen om contact te houden. Ook met telefonische consulten. Het is natuurlijk minder direct, sommige patiënten hebben er moeite mee. Maar soms kan het ineens snel gaan. Neem bijvoorbeeld een 88-jarige dame met wie we tijdens de eerste twee videoconsulten telkens drie kwartier bezig waren om ze stap voor stap op de computer te begeleiden. De derde keer kon ze het ineens helemaal zelf. Prachtig is dat. Natuurlijk is het heel anders. Kregen we de mensen eerst twee tot drie keer wekelijks in de praktijk, nu bellen we ze een keer of twee in de week. Je gaat na of ze oefeningen doen, kunnen ze andere dingen nog wel? Heel belangrijk voor bewegen is op tijd medicijnen innemen, dat ze goed blijven eten, op tijd aan de bel trekken bij allerlei problemen. Via beeldbellen houden we ze meteen in de gaten. Onze kracht ligt erin dat we zee direct kunnen doorsturen omdat we samenwerken met de andere disciplines binnen ons centrum, zoals een diëtist, ergo-, of psychotherapeut. We hebben hier korte lijntjes. De patiënten zijn heel dankbaar dat ze zo goed in de gaten worden gehouden."

De coronacrisis heeft ondanks de digitale inzet flinke impact op de bedrijfsvoering van Knooppunt met zo’n circa 35 werknemers.

"Het is best wel rampzalig wat er gebeurt", zegt Broeksteeg. "De omzet daalt zo'n 20 procent. Op dit moment zijn we de praktijk aan de Langstraat zodanig aan het inrichten om met de anderhalvemetermaatregelen weer aan de slag te kunnen."

'Behandeltraject opzetten voor ex coronapatiënten'


Knooppunt kijkt nog verder vooruit. Broeksteeg: "Samen met de twee andere locaties zijn we bezig met de opzet van een revalidatietraject voor oud-coronapatiënten. Een heel nieuwe discipline die nodig is om die mensen weer optimaal te laten functioneren. Vooral mensen die op de intensive care lagen en last hebben van het post-ic-syndroom, hebben hulp hard nodig. Ze moeten kracht terugkrijgen en uithoudingsvermogen opbouwen. Ze krijgen ademhalingstrainingen, angsten die soms optreden willen we verminderen en het vertrouwen in herstel weer teruggeven. Met al die oefeningen worden andere complicaties zoveel mogelijk voorkomen."







Afbeelding