Ook Jera On Air is vanwege het coronavirus afgelast.
Ook Jera On Air is vanwege het coronavirus afgelast. Foto: Henk Lammen

Streep door Jera On Air

Ysselsteyn | De organisatie van muziekfestival Jera On Air leefde lange tijd in onzekerheid, maar minister-president Mark Rutte schepte dinsdagavond duidelijkheid: het hardcore-, punckrock- en metalcorefestival gaat definitief niet door. "We hadden hier al rekening mee gehouden", vertelt festivaldirecteur Sjoerd Ewals. "De gevolgen zijn voor ons als vrijwilligersorganisatie te overzien."


De 28ste editie van het muziekfestijn in Ysselsteyn stond gepland op 24, 25 en 26 juni. De organisatie had onder meer de Amerikaanse band The Offspring gestrikt. "We kunnen in ieder geval meedelen dat The Offspring volgend jaar te bewonderen is in Ysselsteyn. De band heeft zelf contact met ons gezocht en toen hebben we besloten het optreden te verschuiven naar volgend jaar. Sowieso hebben bijna alle bands die we dit jaar geboekt hadden wel met ons meegedacht. De line-up voor volgend jaar is zodoende al bijna rond."


Begrip

De organisatie van het festival heeft begrip voor het besluit van de Nederlandse regering om alle evenementen tot 1 september te schrappen. 'Het belangrijkste nu is om controle over dit virus te krijgen en uit de gevarenzone te blijven. Wij houden ons aan de regelgeving en hopen dat u hetzelfde doet', meldt ze op Facebook. 'Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je familie en vrienden, je buren en onze hele gemeenschap. We beloven dat Jera On Air terug zal zijn, beter en sterker dan ooit!'


Tickets

Alle gekochte tickets voor de editie van 2020 zijn ook in 2021 geldig. Jera On Air 2021 staat gepland op 24, 25 en 26 juni. "We krijgen veel positieve reacties op Facebook. Mensen die al kaartjes hebben, laten weten volgend jaar zeker te komen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Hopelijk kunnen we er volgend jaar met alle bezoekers, vrijwilligers en artiesten extra van genieten. We hopen dan ook iedereen te zien op Jera on Air 2021."

Optreden van The Offspring schuift door naar 2021


Schade

Jera On Air is een gezond festival, de schade valt volgens Ewals te overzien. "Al onze vrijwilligers hebben natuurlijk al veel tijd in het festival gestopt. Dat is nu deels voor niks geweest, aan de andere kant kunnen we veel voor volgend jaar gebruiken. We werken uitsluitend met vrijwilligers, we hebben dus geen loonkosten die we door moeten betalen. Dat is bij andere festivals als Pinkpop natuurlijk wel anders. Daar zullen de klappen misschien harder aankomen." Ook de overige kosten zijn volgens Ewals nog wel te overzien. "We hebben wel wat kosten gemaakt in de voorbereiding. Wellicht krijgen we nog wat steun van de gemeente Venray of de landelijke overheid, maar op dit moment is er voor onze sector nog geen noodpakket. Dat zou ons in ieder geval wel helpen. Daardoor lopen we alsnog wel schade op, maar steun van de overheid zou wel een pleister op de wonde zijn."


Vrijwilligers

Alle vrijwilligers van Jera On Air hebben woensdagavond digitaal geproost via een videoverbinding. "We wilden een meeting planning om toch even samen te zijn. Iedereen kan zo zijn of haar zegje doen. Op die manier houden we toch de saamhorigheid binnen de groep. Meer kunnen we op dit moment natuurlijk ook niet doen."

Afbeelding