Gelaatsvizier bij Inalfa

Venray | FAST Automotive Group heeft onlangs een gelaatsvizier ontwikkeld dat gebruikt kan worden als bescherming tegen het coronavirus. Ook het Venrayse bedrijf Inalfa Roof Systems Group speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gelaatsmasker. De montage van het beschermingsmiddel vindt namelijk in Venray plaats. De verschillende onderdelen van het masker worden elders in Limburg geproduceerd.


Volgens Inalfa wordt er in eerste instantie een serie van 5000 stuks geproduceerd. "We hebben de capaciteit om snel op te schalen", laat Jos Sanders namens het Venrayse bedrijf weten. De gelaatsvizieren worden op non-profitbasis ontwikkeld en zouden volgens het Venrayse bedrijf ook ingezet kunnen worden voor tandartsen, fysiotherapeuten en kappers. "De eerste exemplaren zijn daarnaast met veel enthousiasme ontvangen bij bijvoorbeeld het ziekenhuis in Maastricht. We hopen dat de gelaatsbeschermers worden goedgekeurd door het RIVM." De productie van Inalfa, waar normaliter schuifdaken voor auto's worden geproduceerd, ligt al meerdere weken stil. Om de gelaatsmaskers te produceren kunnen vijf mensen weer aan het werk. "Zo'n 300 mensen werken nu thuis en ruim 250 mensen hebben geen werk, omdat de productie is gestopt. Het is een moeilijke periode, maar het is bijzonder om op deze manier toch een steentje bij te kunnen dragen."


Wanneer de productie van Inalfa weer kan opstarten, durft Sanders niet te voorspellen. "Het draait bij ons niet alleen om Nederland. Als straks 98 procent van onze toeleveranciers weer is opgestart, dan missen we nog 2 procent aan cruciale onderdelen en kunnen we nog steeds niet volop draaien. Er moet nog een grote groep leveranciers opstarten."


Sanders is trots op de ontwikkeling van het gelaatsmasker. De productie is immers een mooie samenwerking van zes bedrijven die in de auto-industrie al lang samenwerken. "Dat we ook in deze crisistijd onze krachten bundelen, vind ik mooi om te zien. Het is een nieuwe markt, het was dus ook voor ons even wennen. We blijven deze beschermers samen produceren zolang er vraag naar is."