Drugshandelaar uit Venray voor bijna drie ton geplukt


DEN BOSCH/VENRAY | De 47-jarige Venraynaar A.B. heeft tot in 2004 ruim 390.00 euro ‘verdiend’ met de handel in verdovende middelen vanuit zijn woonplaats. Dat stelde het gerechtshof vorige week in Den Bosch. Justitie wilde de criminele winst van de veroordeelde drugsdealer afpakken via een zogenoemde ‘ontnemingsvordering’.


Door Geert van der Star


Het Hof vond dat de man te lang had moeten wachten op een eindoordeel in zijn rechtszaak. De ‘redelijke termijn’ was met maar liefst ’11 jaar en 8 maanden’ overschreden. De man kreeg daarom korting. Hij hoefde ‘slechts’ zo’n 295.000 euro te betalen aan de staat. Als de verdachte niet betaalt, kan hij drie jaar lang worden ‘gegijzeld’: B. mag dan door Justitie worden opgesloten in een gevangenis tot hij alsnog met het geld over de brug komt.

Het bedrag dat de Venrayse drugshandelaar moest terugbetalen, was lager dan de ontnemingsvordering die de rechtbank in Maastricht hem in 2015 oplegde. De rechters vonden toen dat de man bijna een half miljoen euro terug moest betalen.

De ‘rekening’ van het Hof was lager vanwege nieuwe vertraging, maar ook omdat de raadsheren niet uit konden sluiten dat niet al het geld aan B. zelf was ‘toegekomen’. Zo trok het Hof ruim 175.000 euro af van het geheel, die de man vier dagen na ontvangst op zijn rekening, overboekte naar de bankrekening van zijn broer.