Twan Lenssen kan zijn vak als tennisleraar niet uitoefenen.
Twan Lenssen kan zijn vak als tennisleraar niet uitoefenen. Foto: Eigen foto

Maascourt als instuifpartner

Venray | Vanwege de coronacrisis is Tennisschool Maascourt al enkele weken gesloten. Toch is er tijdens deze vervelende periode goed nieuws voor de Venrayse tennisschool. "We zijn door de KNLTB (Nederlandse tennisbond, red.) geselecteerd als instroompartner voor het seizoen 2020-2021", vertelt Twan Lensen van Maascourt trots.



Tennisschool Maascourt gaat vanaf september 2020 instroomtrainingen organiseren voor kinderen in de leeftijdscategorie van 7 tot en met 10 jaar. Deze trainingen zijn aanvullend op clubtrainingen, zodat kinderen gewoon lid blijven bij hun vereniging en toch worden aangesproken in hun behoefte om nog beter te worden in tennis. "Op deze manier hopen we samen de toekomst het het Nederlandse tennis te versterken. Voordat de trainingen beginnen, gaan we samen met de KNLTB groepen samenstellen door middel van een zogenaamde voorspeeldag. Idealiter vinden deze voorspeeldagen in juni plaats, maar vanwege de coronacrisis is het nog afwachten of dat haalbaar is en zullen deze dagen mogelijk later plaatsvinden. Daarom zullen deze voorspeeldagen op een ander moment plaatsvinden." Wanneer deze dagen precies doorgang vinden, is nog niet duidelijk.

Volgens Lensen kan Tennisschool Maascourt een unieke plek in de regio innemen. "We hebben een schitterende tennishal met mooie faciliteiten en bij Tennisclub Venray hebben we de beschikking over geweldige gravelbanen. De tennisbond wil namelijk wel dat er wordt gespeeld op gravel, dat is de beste ondergrond voor de ontwikkeling van tennistalent." Tennisschool Maascourt heeft al eerder samengewerkt met de Nederlandse tennisbond. Destijds vonden de bonds- en kringtrainingen in Venray plaats, maar die samenwerking werd stopgezet. "Daar waren we toen niet blij mee. Er was te weinig talent in de regio en de tennisbond trok zich terug. Nu klopten ze opnieuw aan en door onze vorige samenwerking hebben we wel even getwijfeld, maar we hebben er vertrouwen in dat deze samenwerking langer gaat duren. Er is nu wel talent in de regio."

Toch wordt het volgens Lensen lastig om tennistalent uit de regio naar Venray te halen. "De jeugd traint meestal alleen op de club en het voelt dat alsof wij de leden bij hun oorspronkelijke club wegkapen. Dat is niet het geval, het talent wordt hier verder ontwikkeld onder begeleiding van een trainer van Maascourt. De thuisclub wordt er ook beter van. Belangrijkste is natuurlijk dat het belang van het kind voorop staat. Dat mogen we nooit vergeten." Lensen hoopt met twee groepjes te kunnen beginnen aan het nieuwe tennisseizoen. "We hebben een trainer aan boord die aan de eisen van de tennisbond voldoet, dus wat ons betreft kan het beginnen."

Lensen kan momenteel zijn geliefde beroep als tennisleraar niet beoefenen. Dat vindt hij vervelend en jammer maar hij begrijpt het wel. "Tennis lijkt een sport die je kunt beoefenen terwijl de spelers afstand van elkaar houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Onze minister-president zei het mooi: 'Er zijn contact momenten buiten de baan. Aan de bar, op de parkeerplaats, bij een deur.' Het gevaar van besmetting is niet op de baan, maar erbuiten. We moeten waakzaam blijven. Het is ook voor ons zeker niet gemakkelijk, maar gezondheid gaat voorop."