Cultuurregio draagt 125.000 euro bij

VENRAY | De Cultuurregio Noord-Limburg stelt 125.000 euro aan subsidie ter beschikking om kunst en cultuur beter met elkaar te verbinden. Plannen die bijdragen aan de doelstellingen van de Cultuurregio komen in aanmerking voor een eenmalige bijdrage.


De subsidieregeling heeft als doel het verbeteren van de zichtbaarheid van het culturele aanbod in de regio, het versterken van het productieklimaat en cultuurontwikkeling in de breedste zin des woords. De Cultuurregio Noord-Limburg is een samenwerking tussen de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Roermond, Venlo, Venray en Weert en wordt ondersteund door de provincie Limburg. Ook de gemeenten Leudal, Maasgouw en Nederweert zijn van plan aan te sluiten. Venray, met wethouder Anne Thielen als bestuurlijk voorzitter, coördineert de Cultuurregio. Elke deelnemende gemeenten draagt financieel bij aan de samenwerking, Limburg verdubbelt het beschikbare budget.


Thielen is enthousiast over de nieuwe regeling: “Als regio geven we al lange tijd gestalte aan de samenwerking om de zichtbaarheid en ontwikkeling van cultuur te vergroten. Ondanks de onzekere tijden voor ons allemaal zien we juist nu graag innovatieve plannen voor de cultuursector tegemoet. Met deze subsidieregeling krijgt het culturele veld, vanuit hun expertise, de kans om van onderop initiatieven te ontwikkelen die hieraan bijdragen.”


Wat zijn de maximale subsidiebedragen die kunnen worden toegekend?

"Er is geen minimum- of maximumsubsidiebedrag vastgelegd", aldus een woordvoerder van de gemeente Venray. "Dit is maatwerk. De ingediende projecten worden beoordeeld op basis van de criteria van de subsidieregeling. Als een project in aanmerking komt voor deze regeling wordt aan de hand van de begroting bepaald welk subsidiebedrag er verleend kan worden of nodig is om het project te realiseren."


Wat als er veel aanmeldingen binnenkomen en het subsidiebedrag niet toereikend is?
"De projecten worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst totdat de pot leeg is. De kwartiermaker (Wouter Daemen, red.) zal altijd met de aanvragers bekijken of er nog andere opties en subsidiemogelijkheden zijn voor een project."