Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

‘Coronavirus gedijt in Venrayse fijnstof'

VENRAY | De stellingname van GroenLinks Venray (GL) is helder: 'Venrayse fijnstof vergroot de kans om te sterven aan het nieuwe coronavirus.' GroenLinks Venray baseert zich onder meer op een grootschalige epidemiologische studie van Harvard University die deze maand online kwam. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat fijnstof in de lucht de kans om te sterven door corona vergroot. Ook Venray heeft veel fijnstof in de lucht. “Dit onderzoek verdient de aandacht van de gemeente Venray,” aldus Hans Kalse van GroenLinks Venray.


Door onze redactie


Volgens de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers vergroot de vervuilde lucht de kans om te sterven aan corona. Op internet is te lezen dat het verband tussen luchtvervuiling en sterfte heel sterk is. Per 1 microgram meer ultrafijnstof per kubieke meter stijgt de sterfte met 15 procent. "Ook voor Venray zou een dergelijk effect aan de orde zijn, want de lucht is erg vervuild", zegt Kalse. "Soms tot 100 pg/m3. De concentraties in Venray blijven niet binnen de Europese normen van 30 pg/m3 en zijn hoger dan de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)."

GL vraagt ook aandacht voor uitspraken die Marianne Koopmans, viroloog en lid van het Outbreak Management Team en bijna dagelijks op tv te zien. Koopmans legt eveneens een verband tussen corona en fijnstof en zegt dat het een feit is dat mensen die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen vaker longontsteking hebben. “We hebben een tijd gedacht dat er een link was met de uitbraak van Q-koorts. Maar de klachten van omwonenden bleven ook nadat we de Q-koorts onder controle hadden. We denken nu dat fijnstof van vooral gedroogde mest wel eens de oorzaak zou kunnen zijn. Dat onderzoeken we,” aldus de viroloog.

Groen Links Venray verbaasd over uitspraken wethouder

Volgens Koopmans moet er serieus gekeken worden naar het stoppen van megastallen. “We zullen anders de prijs gaan betalen met meer virus-uitbraken, zoals de huidige corona-uitbraak. Het is een discussie die iedereen treft. Ook de koper van de kiloknaller. Het moet anders. Ik hoop dat de huidige coronacrisis eindelijk de tijd rijp maakt eens serieus te kijken naar de aanpak van de intensieve veehouderij.”

Kalse zegt in dit verband enorm verbaasd te zijn over de uitspraken van de Venrayse wethouder Martijn van der Putten in Peel en Maas. Onder de kop ‘Het draait allemaal om balans’ zegt de Venrayse wethouder dat de Visie veehouderij nog steeds actueel is.

“Dat ziet GroenLinks anders,” zegt Kalse. “Wij denken dat deze visie, daterend uit 2018, achterhaald is en aan rigoureuze aanpassing toe is. Het wordt hoog tijd dat in Venray het roer omgaat. De lucht is van iedereen. In Venray heb je het gevoel dat de lucht die wij inademen niet meer van ons allemaal is, maar meer van de eigenaren van de megastallen die rondom ons dorp staan.

Kalse zegt verder dat de gemeente Venray onderzoeksresultaten, die aangeven dat er echt iets aan de hand is, naast zich neerlegt. “Zo heeft Gezond Leefmilieu Venray (GLV) vorig jaar aangetoond dat de uitstoot van fijnstof in Venray de wettelijke normen absoluut overschrijdt. Dit onderzoek is dan wel niet door wetenschappers verricht, maar het dient wel serieus te worden genomen. Verder ligt er al sinds mei 2017 het rapport Fijnstof en endotoxinen. Met dit rapport is men ook bekend op het gemeentehuis in Venray. In dit rapport worden duidelijk verbanden gelegd tussen longontsteking en de intensieve veehouderij. En ook met dit rapport is nog niets gedaan.”

'Rapport toont verbanden tussen longontsteking en veehouderij'

Kalse zegt het verder opvallend te vinden dat de kaart met de gebieden waar het coronavirus het meest hard heeft toegeslagen gelijkenissen vertoont met de kaart waarop de concentratie van intensieve veehouderij te zien is. “Leg daarop de kaarten met stikstofuitstoot en fijnstofuitstoot en je ziet wederom gelijkenissen. We hebben het dan over Zuidoost Brabant en Noord-Limburg. In de lokale pers in Noord-Brabant signaleerden artsen de afgelopen week ook dat er een verband is met de uitgebreide intensieve veehouderij in dit gebied. Uit onderzoeken van RIVM, Universiteit van Utrecht en het Longfonds blijkt dat in ons gebied 50 procent meer longontsteking voorkomt dan op andere plaatsen op het platteland. Dat vieze lucht gezondheidsschade geeft is zeker. Dat is uitgebreid gemeten. Wat wil de gemeente Venray nog meer?“

Hans Kalse zegt heel blij te zijn met de ontwikkelingen die de stikstofproblematiek het afgelopen jaar teweeg heeft gebracht. “Het is wel bijzonder dat de stikstofproblematiek zo gefocust is op natuurgebieden. Wat ons opvalt aan deze discussie is dat men volledig voorbij gaat aan de gezondheidsproblemen, veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Onze gezondheid is in het geding.”


Foto: Rickus ten Brücke.

GroenLinks-leden Hans Cramer (met laptop) uit Oostrum en Hans Kalse uit Leunen bekijken de metingen van een van de fijnstofmeters in Venray.