Hondenkennel aan Kempkensweg op plek varkensstallen

YSSELSTEYN | De varkensstallen aan de Kempkensweg 50 in Ysselsteyn maken plaats voor een hondenpension en een hondenopleidingscentrum. Er komen zestig kennels, de vergunning behelst de huisvesting van maximaal 120 honden.


Door Henk Baltussen


De verbouwing van varkensbedrijf naar hondenpension, dat door de initiatiefnemers Sandy en Ton Lips K9 Center Ysselsteyn is gedoopt, is al enkele maanden terug in gang gezet. De intensieve veehouderij die ervoor zat heeft met behulp van de Stoppersregeling de bedrijfsvoering kunnen beƫindigen. Die regeling, in 2013 in gang gezet, eindigde op 1 januari van dit jaar. Boeren die er gebruik van maakten, hoefden hun bedrijf niet meer te voorzien van emissiearme stalsystemen, maar moesten wel per 1 januari 2020 de stallen leeg hebben. Vanaf dit jaar moeten alle stallen emissiearm zijn. In Venray meldden zich 76 varken- of pluimveehouders aan voor de Stoppersregeling. In elk geval 52 zijn gestopt, zo liet de gemeente Venray onlangs weten.

Bij K9 Center kunnen honden terecht voor dagopvang, maar kunnen ze er terecht ook voor een vakantieperiode van enkele weken. Van Dongen gaat ervan uit dat elke hond gemiddeld een week aan de Kempkensweg 50 verblijft. De trainingen en workshops die er in de toekomst worden gehouden, bieden plaats voor groepen van maximaal tien begeleiders met een hond. Op een afstand van ongeveer 600 meter ligt een Natura 2000-gebied dat bekendstaat als de Bult en behoort tot de natuurgebieden van de Deurnsche Peel en Mariapeel. De hondenkennel zal volgens onderzoeken niet voor een significante toename van stikstofdepositie zorgen.
Om de hondenkennel aan de Kempkensweg mogelijk te maken, moet de bestemming intensieve veehouderij worden omgezet in een bedrijfsbestemming. Het college vindt dat het geen politiek- of maatschappelijk gevoelig plan betreft en stelt voor de procedure zonder inspraak te laten verlopen. Tenzij de gemeenteraad hier toch anders over denkt.

Sandy Lips: Een lang gekoesterde droom die uitkomt

Het echtpaar Sandy en Ton Lips, dat Rotterdam voor Ysselsteyn heeft ingewisseld, hoopt nog voor de zomervakantie het K9 Center in Ysselsteyn te kunnen openen. "Maar niets is zeker nu we met de coronacrisis te maken hebben", zegt Sandy. "We zijn nu nog volop aan het verbouwen, maar we wonen inmiddels al aan de Kempkensweg." Een eigen hondenkennel is een lang gekoesterde droom van het stel, een droom die nu uitkomt. "In de buurt van Rotterdam is zoiets bijna onmogelijk", legt Sandy uit. "Na een paar vakanties in Limburg vonden we het hier een hele geschikte omgeving voor een hondenpension. Zo zijn we hier uitgekomen."