Deze foto van de Patersstraat is van rond 1920.
Deze foto van de Patersstraat is van rond 1920. Foto: Oude foto

Patersstraat rond 1920

Venray | Deze foto van de Patersstraat is van rond 1920. Rechts is nog het torentje van het oude postkantoor te zien en op de achtergrond de Grotestraat en de St. Petrus' Bandenkerk.


Links woonde slager Goumans en het straatje, waarvan de ingang te zien is, was de Korte Straat. Aan de andere kant van de Korte Straat was zadelmakerij Claessens gevestigd. De kar aan de rechterkant staat voor de deur van mouterij De Hoop van de familie Clephas. Door oorlogsschade werd het gebouw van de mouterij
gesloopt.


Naast de mouterij richting Grotestraat kwam Electro Michel Dericks aan de Patersstraat 5. In 1991 werd de opheffingsuitverkoop gehouden. Daarna is het bedrijf opgehouden te
bestaan.


Na de elektrozaak kwam het bedrijf van Jacques en Truus Janssen-van Beuningen (Scheije Maon). Vervolgens Piet Clephas met de limonadefabriek, gevolgd door Hendrix rijwielen. Peter Hendrix rijwielmagazijn en reparatiewerkplaats was sinds 1907 gevestigd in de Patersstraat 9.

Na het overlijden van Peter op 16 maart 1940 zette zijn echtgenote Elisabeth Hendrix-Jacobs het bedrijf voort. In 1952 slaagde zoon Harrie in Amsterdam voor het Rijksdiploma gemotoriseerde rijwielen. Hij nam de zaak van zijn ouders over.

Eind 1992 sloten Harrie en Emmy Hendrix-Wethly voorgoed de rijwielzaak.


Naast de fietsenwinkel zat de smederij van Lucassen, die door zoon Martien Lucassen verbouwd werd tot schoenmakerij. Deze schoenwinkel verhuisde later naar de Raadhuisstraat.


Foto: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten.
Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray