Grote Kerk

Deken E. Smeets, Eindstraat 6, 5801 CR in Venray, telefoon (0478)550740, e-mail ed.smeets@hetnet.nl. Kapelaan Marthoma, De Heuvelaar 17, 5801 GW in Venray, telefoon (0478)785146, e-mail marthomalexander@yahoo.nl. Misintenties opgeven: Eindstraat 6, (0478)550740 van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 11.00 uur (niet op donderdag). Banknummer NL 49 ABNA 0579739481. Kerkbijdrage kan worden overgemaakt op rekening NL 59 ABNA 0484100017 van ABN of nummer NL 82 INGB 0001174863 van ING Postbank ten name van administratie Kerkbijdrage parochie, p.a., Oomenlaan 8, 5801 DE in Venray, www.grotekerkvenray.nl, e-mail petrbnd@zonnet.nl. Aanmelden voor de digitale Nieuwsbrief van de parochies kan via grotekerkvenray.nl. Tot nader bericht zijn er geen publieke vieringen in onze kerken, dit omwille van de maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Op onderstaande tijden gaat een priester de heilige mis opdragen. Op die tijden is de kerk geopend voor bezoekers. Alle voorzorgsmaatregelen van afstand en hygiëne blijven voor allen gelden.


Zaterdag 25 april geen mis.

Zondag 26 april 9.30 uur heilige mis voor uitzending via Omroep Venray en kanaal 45 Venray tv: jaardienst Jan Vercauteren, familie en vrienden, jaardienst George Dobbelaer en familie, jaardienst Jeanne Peters-Thomassen, jaardienst ouders Johannes van Dijk en Hendrika van Dijk-Hurkmans, kleindochter Mandy, schoondochter Nellie en zoon Louis, Paul-Jan van der Werf, Martha Weijs-Houben i.v.m. verjaardag, Johan Schaeffers en familie, Frans van Enckevort en overleden familie, Ans Jansen-van Riet en families.

Lector Arthur Gerritzen: 14.00 tot 15.30 uur kerk open voor kaars en stil gebed bij het Allerheiligste.

Maandag 27 april 9.00 uur heilige mis: ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de H. Bernadette voor de intenties van de Lourdespelgrims, voor de intenties van ons koningshuis.

Op weekdagen wordt het bidden en zingen van de litanie van alle heiligen aan de Mis toegevoegd, om zegen en bescherming te vragen in deze voor velen moeilijke tijden.

Dinsdag 28 april 9.00 uur heilige mis: Johan Schaeffers en familie, Harrie Maessen.

Woensdag 29 april 9.00 uur heilige mis: om bescherming tegen alle kwaad, om kracht en moed voor allen die door het coronavirus of de beperkingen zijn getroffen.

Donderdag 30 april 9.00 uur heilige mis: Maria Willems en Jacob Noijen.

Vrijdag 1 mei 9.00 uur heilige mis: overleden familie de Vilder-Rutte, Wim Bistervels, overleden ouders en schoonouders.

Er zijn voorlopig geen diensten in de Mulder (’t Schöpke Veltum).

Paterskerk

Geestelijken Deken E. Smeets, Eindstraat 6, telefoon (0478)550740, kapelaan M. Alexander, De Heuvelaar 17, telefoon (0478)785146. De administratie van de Paterskerk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur (Leunseweg 5, (0478)580202). De Mariakapel in de hal is elke dag open van 9.30 tot 18.30 uur. Kerkbijdrage ABN bank NL17 ABNA 0231808526 of op ING bank NL INGB 0004204020 ten name van Kerkbestuur OLV van Zeven Smarten inzake kerkbijdrage. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn er geen publieke vieringen tot 1 juni. Op weekdagen wordt er elke avond om 18.30 uur door een priester een heilige mis gelezen in het priesterkoor. Tijdens deze mis is de kerk open, kan er een kaarsje worden opgestoken en is er gelegenheid tot bidden. Op 24 april is de tweede Antoniusnoveen. Intenties kunnen in de brievenbus van de pastorie worden gedeponeerd of ’s morgens telefonisch worden doorgegeven. In de meimaand wordt van maandag tot en met donderdag om 18.10 uur het rozenhoedje gebeden.

Parochie Oostrum

Er zijn geen publieke vieringen meer in de kerk tot en met Pinksteren.

Zondag 26 april 9.30 uur heilige mis zonder publiek (pastoor) voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun kinderen, Hanny Steenkamer-Hoogenes, voor alle overledenen vanwege het coronavirus en hun nabestaanden, Teng en Stiena Fleurkens-Kleuskens, familie Vennekens-Verschuren en wederzijdse familie.

Dinsdag 28 april 9.00 uur: rozenkransgebed en heilige mis in de Mariakapel zonder publiek (pastoor): voor alle overledenen als gevolg van het coronavirus.

Woensdag 29 april van 19.00 tot 19.15 uur luiden van de kerkklokken in Oostrum uit solidariteit en als teken van steun, troost, hoop en bemoediging in verband met de coronacrisis. Zoals gebruikelijk worden de kerkklokken voor elke kerkdienst geluid, zodat de gelovigen zich thuis in gebed geestelijk kunnen verenigen met de kerkdienst.

NB: Voor een gebed en het opsteken van een kaars bij Maria, O.L. Vrouw van Oostrum.

Behoudenis der Kranken, is ook tijdens deze coronacrisis de Mariakapel in Oostrum zoals gebruikelijk elke dag open van 9.00 tot 17.00 uur.

Zie ook www.parochieoostrum.nl. Telefoonnummer pastoor B. Clemens, Hoenderstraat 16, 5855 AH in Well, (0478)501202.

Parochie Castenray

Zaterdag 25 april 19.15 uur geen mis in verband met het coronavirus. Van 19.00 tot 19.30 uur is de kerk open voor het aansteken van een kaarsje en is er gelegenheid tot gebed.

Pastoor van Horne is bereikbaar via telefoon (0478)531270 of 06-13300256.

Parochie Blitterswijck

Voor misintenties kan een e-mail worden sturen naar misintentie@parochie-blitterswijck.nl of kijk op www.parochie-blitterswijck.nl. Telefoon pastorie (0478)531270. In verband met het coronavirus zijn er geen publieke vieringen tot 1 juni.

Protestantse Kerk

Predikant ds. M.J. op den Brouw, Groene Hart 11, telefoon (0478)584397, e-mail predikant@pkn-venray.nl. De predikant is uitsluitend op maandag en dinsdag bereikbaar. Secretariaat Annemarie van Meurs, telefoon (0478)531778, e-mail scriba@pkn-venray.nl. Protestantse Kerk Het Zonnelied, Kiosk 6 in Venray, www.pkn-venray.nl. Op zondag 26 april is er in verband met het coronavirus geen dienst in Het Zonnelied.

Toew 't Väöle schröwde

Naar aanleiding van de viering 50 jaar bevrijding van Veulen verscheen in 2001 het boek Toew 't Väöle schröwde. Het boek met verhalen van Veulense mensen over hun belevenissen tijdens de oorlog, de evacuatie en bevrijding was snel uitverkocht. Er bleef door de jaren heen echter steeds vraag naar dat boek. Daarom werd, in verband met de viering van 75 jaar bevrijding, besloten tot een tweede druk. Tijdens de belevingstochten over de bevrijding van Veulen, bestond de mogelijkheid om een boek te reserveren. De boeken kunnen zaterdag 25 april worden afgehaald. De boeken kunnen dan tussen 10.00 en 15.00 uur afgehaald worden. De uitgifte vindt buiten plaats bij het dorpshuis De Hoefslag. Kom vanaf de Veulenseweg, het liefst per auto. Alleen contante betaling, liefst gepast, 20 euro per boek. Het boek wordt dan door het autoraam aangereikt. De auto's kunnen na afhandeling hun weg via De Vlies of Brugpas vervolgen.

Gezamenlijk benoeming Smeets en Miedema

Eind vorig jaar vertrok pastoor Jos Boon uit de parochies Merselo, Vredepeel en Ysselsteyn om kapelaan te worden in Maasbracht en omgeving. Op voorhand en nadien zijn gesprekken gevoerd met de kerkbesturen over zijn opvolging. Per 1 mei wil het bisdom deken Ed Smeets en pastoor Theo Miedema, met in hun kielzog kapelaan Marthoma Alexander, naast hun andere taken, benoemen voor de drie parochies.

Er wordt daarmee niet gekozen voor één nieuwe pastoor, maar voor een samenwerkingsverband, wat op inmiddels meerdere plaatsen in het bisdom gerealiseerd is. De zorg voor de parochies en de clusters komt dan niet op één priester neer, maar wordt in gezamenlijke verantwoordelijkheid gedragen. In een dergelijke constructie draagt één de eindverantwoordelijkheid, maar zijn de taken verder onderling verdeeld en kan men met vanzelfsprekendheid elkaar vervangen. Dat maakt zowel de priester als de parochie minder kwetsbaar: veelal is het zo dat als een pastoor ziek wordt of wegvalt er minstens voor een bepaalde periode niemand is die hem voor vast kan vervangen. Nu kan een dergelijke situatie in teamverband opgevangen worden. Daarnaast kunnen onderling taken naar vermogen of bevinding beter verdeeld worden.

Dat betekent dat pastoor Miedema veelal het pastorale gezicht en aanspreekpunt is voor de genoemde dorpen (plus de parochies Leunen, Veulen en Heide), terwijl de deken dat is voor Venray en Smakt. Kapelaan Marthoma ondersteunt beiden. Bestuurlijk zal de deken eerste aanspreekpunt zijn. De constructie nodigt ook uit tot verdere samenwerking tussen kerken en parochies onderling en waar nodig en gewenst tot bundeling van krachten in de toekomst, waarbij voor de duidelijkheid gesteld dient te worden dat alle parochies hun zelfstandigheid behouden. Het is aan de afzonderlijke kerkbesturen om zelf aan te geven wanneer een intensievere samenwerkingsvorm aan de orde is. Er is inmiddels een evenwichtige verdeelsleutel opgesteld om kosten en honorering onderling te regelen.

In voorgestelde constructie kunnen deken, pastoor en kapelaan, alsook de kerkbesturen en het bisdom zich goed vinden. De benoeming zal per 1 mei ingaan. Daar de te benoemen priesters goed bekend zijn in de regio en inmiddels al geruime tijd vervangen, zal er geen officiële installatieplechtigheid plaatsvinden. Vooralsnog is het vanwege de coronacrisis afwachten wanneer de reguliere weekendvieringen pas weer doorgang kunnen vinden.

Het hoort eigenlijk dat de parochianen in de kerk als eerste horen van een benoeming, maar in de uitzonderlijke situatie van dit moment zonder zondagsvieringen is gekozen voor publicatie in de lokale media. Samen met de kerkbesturen zal gekeken worden welke concrete invulling er aan het pastoraat gegeven zal worden. Met deze benoeming is de pastorale zorg voor de parochies van de Grote Kerk en de Paterskerk Venray, Smakt, Leunen, Veulen en Heide, en Vredepeel, Merselo en Ysselsteyn hopelijk voor de komende jaren weer ingevuld.

Oud papier

DOS Venray haalt op vrijdag 24 april oud papier op in de wijken Brabander en Veltum. Bij Brabander ook de Overloonseweg grenzend daaraan. Hier wordt begonnen om 9.00 uur. Voor Veltum gaat het om het gebied gelegen tussen Langstraat/Hoebertweg, Weg in den Berg, Kempweg en Westsingel. Om 13.00 uur begint hier het inzamelen. Het verzoek is om het papier goed gebundeld en tijdig aan de straatkant gereed te zetten.