Harma van Kreij verblijft momenteel bij haar familie in Geijsteren.
Harma van Kreij verblijft momenteel bij haar familie in Geijsteren. Foto: Rikus ten Brucke

Van Kreij Sloveens kampioen

Geijsteren | Handbalster Harma van Kreij had zich haar eerste nationale kampioenschap heel anders voorgesteld. De 26-jarige handbalster van RK Krim Mercator hoorde in Geijsteren dat ze met haar ploeg kampioen van Slovenië was geworden. "Je wilt de ontlading na de wedstrijd voelen. Het feest met je teamgenoten, de staf en de fans vieren, maar dat is vanwege deze crisis helaas niet mogelijk", vertelt Van Kreij.


Ook Slovenië is in de ban van het coronavirus. De handbalcompetitie werd vlak voor de play-offs afgelast. Krim Mercator stond met nog twee reguliere competitiewedstrijden op het programma ongeslagen bovenaan. "We zijn de de beste club van Slovenië. We waren het aan onze stand verplicht om de titel te grijpen. We waren ons ook aan het opmaken voor het finaleweekend van het bekertoernooi, maar dat gaat helaas ook niet door."

Van Kreij beleefde haar eerste seizoen bij de ploeg uit de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Van de clubleiding mocht ze naar Nederland om daar de crisistijd door te komen. "Het is heel prettig om bij mijn familie te zijn in deze bizarre tijd. Daar ben ik de club ook wel erg dankbaar voor. Het is heerlijk rustig in Geijsteren." Toch is het ook in deze tijd belangrijk om de conditie op peil te houden. "We hebben verschillende trainingsschema's meegekregen van de club. We moeten onder meer werken aan onze conditie, kracht en explosiviteit. Ook zoekt de coach regelmatig contact om te kijken hoe het met ons gaat."

Voor Van Kreij kwam dit seizoen een droom uit. Met RK Krim Mercator speelde ze in de Champions League. De eerste ronde werd overleefd en pas in 2020 strandde het avontuur voor haar ploeg. "Vanwege een blessure heb ik één wedstrijd moeten missen. Ik heb de andere duels meegedaan. Het was heel bijzonder om op dat podium te mogen acteren." Ook werd ze dit jaar voor het eerst opgenomen in de voorselectie van de Nederlandse handbalploeg. Een mooie erkenning, maar de definitieve selectie haalde ze niet. "Ik vind het al geweldig om te weten dat ik op de radar sta. Daar heb ik hard voor geknokt. Het is nog altijd mijn droom om voor de Nederlandse ploeg uit te komen. Ik wil ooit dat oranje shirt aantrekken en daar werk ik hard voor."


Hoe het er de komende weken voor Van Kreij uit komt te zien, durft ze niet te zeggen. Ook in Slovenië is de situatie nog onduidelijk. "Ik heb deze week mijn contract met één seizoen verlengd. Het is afwachten hoe het nu bij de club gaat. Normaliter moet ik me in juli weer melden bij de club, maar in deze wereld is niks zeker. Ze moeten dan eerste de boel weer opengooien en ik weet niet of dat snel gaat gebeuren. Voorlopig zit er niks anders op dan afwachten. Het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft."

Afbeelding