Jan Gommans helpt thuiswerkers aan de virtuele slappe lach.
Jan Gommans helpt thuiswerkers aan de virtuele slappe lach. Foto: persfoto

Lachen tijdens thuiswerken

Overloon/Venray | Lachen is gezond. Het is een veelgehoorde uitspraak. Tijdens de coronacrisis valt er een stuk minder te lachen en bij veel mensen staat het water aan de lippen. Om voor een verzetje te zorgen en om de sfeer voor de thuiswerkers te verbeteren, is lachcoach Jan Gommans gestart met een online lachkwartiertje. "De eerste virtuele lachsessies zijn achter de rug en het idee slaat aan", vertelt Gommans enthousiast.


De Venraynaar, tegenwoordig woonachtig in Overloon, noemt zich expert van de slappe lach. "Ik bied een lachkwartiertje aan, speciaal voor de thuiswerkers. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Ik schuif digitaal aan bij een werkoverleg of videogesprek. Samen gaan we dan een kwartiertje aan de slag. Even een kwartiertje ongecompliceerd plezier maken met je collega's en vooral veel lachen. Dat geeft nieuwe energie en frisse moed om weer verder te gaan met de werkdag."

Gommans is al veertien jaar lachcoach en mensen aan het lachen maken is hem dan ook niet vreemd. "Ik ben geen clown of cabaretier. Lachen werkt aanstekelijk en daar mik ik op. Het is ontzettend fijn om even samen te lachen. Het lucht op en je voelt je er echt een stuk beter door." De ondernemer verzorgt normaliter lachworkshops op locatie in heel Nederland, voor bedrijven, families en vriendengroepen. Door het coronavirus werd de agenda van Gommans compleet geleegd. "Ik moest creatief denken. Mijn inkomstenstroom was compleet opgedroogd. Toen ik begon met de digitale lachsessies, merkte ik dat het eigenlijk best goed liep. Ik denk dat ik deze sessies ook na de crisistijd blijf geven. Ik ben zzp’er en hoewel ik enorm blij ben met alle overheidssteun wil ik toch het allerliefste mijn eigen broek ophouden."

Gommans is vooral blij dat hij weer mensen aan het lachen kan maken. Het geeft ook hem als ondernemer een fijn gevoel. In het kader van Nationale Secretaressedag organiseerde Gommans afgelopen dinsdag een gratis lachsessie voor alle secretaresses in Nederland. "Voor veel beroepsgroepen wordt op dit moment al veel gedaan. Ik wilde mijn waardering voor de secretaresses uitspreken. Zij houden in deze lastige tijden onze bedrijven draaiende en dat mag niet vergeten worden. Die mogen dus best in het virtuele zonnetje gezet worden."

Volgens de ondernemer kan het voor volwassenen geen kwaad om wat meer te lachen. Veel mensen zouden een voorbeeld moeten nemen aan kinderen. "Het leven van een kind is in veel gevallen ongecompliceerd. Kinderen krijgen regelmatig de slappe lach en volwassenen hebben die bijna nooit meer. Dat is toch jammer. Het is heerlijk om te lachen. Ik heb nog nooit iemand gesproken die het vervelend vindt om te lachen."

Meer informatie over de virtuele lachsessies van Gommans is te vinden op www.lachmeditatie.nl.

Virtuele lachsessies tijdelijke oplossing voor Gommans
Afbeelding