Ziggo, TriNed, SNLR en PLINQ providers Venrayse commerciële zender

Op welk kanaal zit Peel en Maas TV?

Venray | Vanwege de coronacrisis zitten veel mensen thuis voor de buis. In de afgelopen week kreeg de redactie een twintigtal reacties van mensen die naar Peel en Maas TV wilden kijken vanwege de veel lokale programma’s die momenteel op de Venrayse commerciële zender worden uitgezonden, maar het tv-kanaal niet konden vinden. Ook bij GlaswebVenray kwam deze vraag binnen. Dat vraagt om uitleg.


Anita Loonen-Emonts, projectleider bij GlaswebVenray. Ja, waarom kan niet iedereen in de gemeente Venray naar Peel en Maas TV kijken?

“Tv-zenders worden door de providers ingekocht om programma’s uit te kunnen zenden. Je kunt dit vergelijken met een bioscoop. Alleen wanneer een bioscoop bepaalde films inkoopt, kunnen zij die draaien. Zo gaat dit ook met het inkopen van zenders. Niet alle providers kopen dezelfde zenders in en stellen daarvoor een kanaal beschikbaar. Vandaar dat er per provider ook verschil zit in het zenderpakket. Dat is onderdeel van de keuzevrijheid. Zo hebben de providers Ziggo, TriNed, SNLR en PLINQ Peel & Maas TV ingekocht, de andere providers niet. Bij TriNed, SNLR en PLINQ is Peel en Maas TV in het landelijk pakket opgenomen en daardoor dus ook in heel Nederland te bekijken.”


Op welk kanaal zit Peel en Maas TV?

“Peel en Maas TV is bij Ziggo te zien op kanaal 43. Bij TriNed, SNLR en PLINQ, de providers van GlaswebVenray, is Peel en Maas TV te zien via kanaal 551.”


Kunnen mensen makkelijk overstappen naar een andere provider?

“Iedereen die graag Peel en Maas TV wil kijken, kan zich aanmelden voor een provider die Peel en Maas TV uitzendt. Voorwaarde om Peel en Maas TV te kunnen ontvangen, is natuurlijk wel dat betreffende provider de diensten bij jou thuis kan leveren. Zo levert Ziggo op de meeste locaties binnen wijken van de gemeente Venray. In de dorpen en het buitengebied is gelukkig glasvezel aangelegd, waardoor daar Peel en Maas TV via de providers TriNed, SNLR en PLINQ is te ontvangen. Degene met een glasvezelaansluiting in huis kunnen mogelijk snel overstappen. Zij kunnen zich aanmelden via de website www.glaswebvenray.nu.”


Hoe snel kan men overstappen naar een provider van GlaswebVenray?

“Hoe eerder je de overstap regelt, hoe eerder je Peel en Maas TV kunt kijken. Bij het overstappen naar een provider van GlaswebVenray moet men er rekening mee houden dat iedereen een maand opzegtermijn bij de huidige provider heeft. Bij de nieuwe provider heeft men twee weken bedenktijd. Na die twee weken wordt bij TriNed en SNLR de installatie in gang gezet. Zij sturen een monteur die zorgt dat de basisinstallatie wordt gerealiseerd. Tussen het moment van aanmelden en het bezoek van de monteur zal hierdoor ongeveer vier weken zitten. PLINQ stuurt na aanmelden het doe-het-zelfpakket op, waarmee de bewoners zelf de huisinstallatie kunnen doen. In beide gevallen geldt wel dat de glasvezelkabel ‘het witte kastje’ tot in de woning moet liggen. Wanneer dit niet het geval is, kan via info@glaswebvenray.nu de voor dat adres geldende procedure worden opgevraagd.”


Hoe zit het eigenlijk met de aanleg van glasvezel?

Liggen de werkzaamheden stil? Wat is de laatste stand van zaken? “Gelukkig is de aanleg van glasvezel in de dorpen nagenoeg afgerond. Alleen in Blitterswijck en enkele plekken in Wanssum ligt nog een uitdaging, daar is de aanleg afhankelijk van de ontwikkelingen en voortgang van het Mooder Maas-project. Zeker in deze tijd, is dit voor onze klanten in dit buitengebied enorm balen. De voorbereiding van de glasvezelaanleg in de wijken van Venray is in volle gang. De originele planning was om volgende week een laatste gratis aanmeldcampagne voor de wijken Brabander en Vlakwater te starten. Wat inhoudt dat men zich tot een bepaalde datum nog aan kan melden om de aanleg van glasvezel gratis tot in de woning te krijgen, natuurlijk wel in combinatie met een abonnement. Na die deadline voor gratis aanmelden moet men aanlegkosten gaan betalen. Gezien de intelligente lockdown stellen wij, vanzelfsprekend, deze campagne uit. Wanneer die gaat plaatsvinden, is op dit moment nog niet te zeggen. Wel zijn wij druk bezig met de financiering en technische voorbereidingen voor de aanleg van de wijken Vlakwater en Brabander. Op dit moment kan iedereen die in één van de wijken van Venray woont zich aanmelden voor de aanleg van glasvezel zonder aanlegkosten te betalen. Dus, ideaal om nu de tijd te benutten om te bekijken welke provider bij u past.”


Waarom komt er een ‘deadline gratis aanmelden’ en wat houdt dit in?

“Vanuit GlaswebVenray dienen wij tijdig de aan te leggen adressen door te geven aan de aannemer. Zij gaan dan aan de slag met de detailengineering, waarbij exact ingetekend wordt welke woning/ pand wel en geen aansluiting binnenkrijgt. Daarnaast moeten wij tijdig de vergunning aanvragen. De kosten om daarna nog een woning toe te voegen, worden door de aannemer naar GlaswebVenray in rekening gebracht. Deze kosten berekenen wij dan door naar degene die ná de ‘deadline gratis aanmelden’ toch nog voor glasvezel kiezen.”


Is dit niet zuur voor mensen die in de dorpen een woning kopen waar nog geen glasvezel ligt?

“Dat is zeker voor deze mensen niet prettig. Maar wij zijn een burgercoöperatie. Dit betekent dat het geld van de leden, dus de bewoners van de gemeente Venray en Holthees, is. Door de gebruikersvergoeding zo laag mogelijk te houden, kan iedereen profiteren van de voordelen van een toekomstbestendige glasvezelverbinding. Wij hebben geen winstoogmerk en hierdoor ook geen investeringspotje om dit op te vangen. Nadeel voor de latere beslisser en/of koper van de woning is dan inderdaad dat de meerkosten voor hun rekening komen. Anderzijds zien we dat kopers de waarde van een glasvezelaansluiting uitonderhandelen bij de aankoop van een woning.”


Wanneer wordt er met de aanleg gestart in de wijken?

“Wij willen na de coronacrisis in elk geval nog eerst een korte gratis aanmeldcampagne houden. Vervolgens worden de adressen naar de aannemer gezet die ongeveer drie maanden daarna kan starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de wijken Vlakwater en Brabander. Wanneer dit is, is dus afhankelijk van de crisis.”


Wanneer krijgen de andere wijken glasvezel?

“Zodra een wijk 30 procent klantaanmeldingen heeft, is het economisch haalbaar om voor deze wijk de aanleg in te gaan plannen. Wij werken dan ook met het principe ‘als u het wilt’. Deze tijd van thuiswerken en thuis studeren zal voor iedereen op zich uitwijzen hoe groot de behoefte aan glasvezel en de daarbij behorende diensten zijn. De één blijkt nu al behoefte te hebben aan een hoge uploadsnelheid, de ander loopt al vast bij het downloaden. Met name bij gelijktijdig gebruik van streamen van films en bijvoorbeeld videobellen komen deze capaciteitsvraagstukken nu naar voren. ‘Waarom loopt het beeld niet synchroon met het geluid?’ Dat heeft te maken met het feit dat coax en koperlijnen een lagere upload- dan downloadsnelheid hebben. Bij glasvezel is de snelheid van upload (versturen) en download (binnenhalen) even snel, waardoor er geen vertraging tussen beeld en geluid ontstaat.”