Sjef Beerkens voor de bakfiets van de bakkerij
Sjef Beerkens voor de bakfiets van de bakkerij Foto: archieffoto Peel en Maas

Video: Een markante Venraynaar is overleden: Sjef Beerkens

Venray | Zondagmiddag belde zijn zoon Frans mij op om te vertellen dat Sjef was ingeslapen.


Sjef was sinds Aswoensdag in Venlo. Eerst vijf weken in het ziekenhuis, daarna een week, tijdelijk, in verzorgingshuis Maria Auxiliatrix. De bedoeling was dat Sjef op termijn naar Venray zou komen om hier verzorgd te worden. Zijn overlijden kwam dan ook voor ons allen zeer plotseling.

Sjef was een bekende Venraynaar. Geboren op 1 augustus 1937 als zoon van Nel en Frans Beerkens en broer van Karel. Geboren en getogen op Julianasingel 44, waar hij ook zijn hele leven heeft gewoond. De ouders van Sjef hadden een mooie kruidenierszaak met een eigen bakkerij voor brood en gebak. De vader van Sjef was daarbij ook nog de enige Venrayse fotograaf. Menig oude foto van Venray is op de gevoelige glasplaat vastgelegd door vader Frans. Het was een creatief gezin, waar vele talenten naar boven kwamen. Vader Frans heeft nog een echt vliegtuig gebouwd en broer Karel was een echte techneut en ook een zeer verdienstelijke hobbykoperslager.

In 2017 stond Venray van toen in het teken van Beerkens


Sjef heeft de bakkerij van zijn vader overgenomen, en na zijn huwelijk met Mieke uit Horst, hebben ze samen nog tot 1965 de kruidenierswinkel aan huis gehad. De bakkerij hadden ze al in 1961 afgestoten. Mieke ging toen nog tien jaar door met een filiaal van stomerij de Vlinder en Sjef ging tot 1968 werken bij J.P.A. Nelissen als magazijnchef bij de bouw van het Sint Elisabeth Ziekenhuis. Sjef is later gaan handelen in antiek. Half Venray was vaste klant bij Sjef aan huis. Hij reed jaren lang naar Oost-Duitsland en ook meerdere malen naar Schotland om karrenvrachten antiek op te halen. Het was de tijd van goede handel in dekenkisten , kasten en oude klokken. Een goede tijd!

Van 1988 tot 1995 heeft Sjef bij Nelipak aan de Maasheseweg gewerkt. Hij was overal inzetbaar door zijn mentaliteit dat je alles kunt leren. Als buurman en straatgenoot was Sjef bij iedereen zeer geliefd. Toen mijn ouders in 1948 op de Julianasingel kwamen wonen, heeft de familie Beerkens hun warm ontvangen. Loek en Do Nelissen werden, als Haarlemmers, door Sjef en zijn familie wegwijs gemaakt in het Venrayse. Vanaf dag een had de familie een sleutel van ons huis en wij, als kinderen van de Julianasingel, liepen elke dag de bakkerij binnen.


Sjef was een bijzonder mens, die ook best veel niet alledaagse dingen deed. Iedereen kon bij nacht en ontij altijd een beroep op hem doen. Door de jaren heen kreeg Sjef steeds meer sleutels van huizen aan de Julianasingel. Hij bewaakte die tijdens afwezigheid van de bewoners, verzorgde de post en de planten, en hield dagelijks een oogje in het zeil.


Sjef had ook de gave om pijn weg te bidden van zijn moeder overgenomen. Velen deden dan ook een beroep op Sjef om hun pijn te verzachten. Ook was hij een zeer verdienstelijk schilder. De laatste twintig jaar maakte hij veel schilderijen van Venray, realistisch met een vleugje nostalgie. Tevens is hij jaren lid geweest van de Raad van Elf. De laatste 25 jaar heeft Sjef veel geholpen bij historische opgravingen in en rond Venray. Hij vertrok in de ochtend met schep en borstel en kwam pas in de namiddag thuis na weer een dag graven. Hij laat een unieke foto- en filmcollectie na van al deze opgravingen. De laatste jaren maakte Sjef veel films van begrafenissen, gevraagd of ongevraagd. Na de mis deed hij dan vaak het filmbandje in een enveloppe en bracht dat naar de familie van de overledene. Dit met zijn eigen verhaal van, ik weet zeker dat de familie er blij mee zal zijn.

Sjef laat twee dochters, Nelleke en Maria, beiden al lang woonachtig in Amerika, en Frans achter. Hij woont nu als derde generatie in het ouderlijk huis.


Wij als buren en alle medebewoners van de Julianasingel zullen Sjef erg missen!


Frank Nelissen

Frans en Nel Beerkens voor hun bakkerij aan de Julianasingel