Venray Lokaal vraagt om extra bijeenkomst raad

VENRAY | Coalitiepartij Venray Lokaal vraagt zich af of gesubsidieerde instellingen zoals de bibliotheek, schouwburg, sportverenigingen, NLW en Cultura Venray in financieel zwaar weer kunnen komen door de crisis. Venray Lokaal wil een extra raadsbijeenkomst waarin alleen de financiën voor volgend jaar centraal staan.


Venray Lokaal onderkent dat de maatschappelijk consequenties nu nog onmogelijk zijn te overzien. Dat Venray met Horst aan de Maas een noodloket voor ondernemers heeft geopend, wordt als positief gezien. 'Alhoewel de financiële gevolgen nog niet zijn in te schatten'. Venray Lokaal wil dat het college een lijst opstelt van de instellingen en organisaties die door de gemeente jaarlijks gesubsidieerd worden, vanaf 50.000 euro. Tevens is er de vraag om bij de behandeling van de kadernota (waarin de financiële en inhoudelijk piketpaaltjes worden geslagen voor het te voeren beleid) een inschatting te maken van het omzetverlies van deze gesubsidieerde instellingen. In een extra raadsbijeenkomst wil Venray Lokaal de mogelijke financiële gevolgen van de coronacrisis voor Venray aan de orde stellen.


'Heffing voor verhuurder afschaffen'

VENRAY | In een motie die Venray Lokaal bij de raadsvergadering van dinsdag 12 mei aan de orde stelt, draagt de partij het college op minister Ollongren te bewegen de verhuurderheffing af te schaffen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is volgens Venray Lokaal ook voor afschaffing.


Een reden om in 2014 de heffing in te voeren was onder meer om het begrotingstekort op te lossen. Dat is niet meer aan de orde, stelt Venray Lokaal. Tevens zouden woningcorporaties door de heffing minder geld beschikbaar hebben om te investeren in sociale woningbouw. De huren zouden erdoor stijgen, het onderhoud aan huizen wordt erdoor versoberd en sociale huurwoningen worden eerder verkocht. En dat terwijl er al een tekort aan huurwoningen is, stelt Venray Lokaal.

De fractie wil dat het college de motie bij de minister en woningcorporatie Wonen Limburg onder de aandacht brengt.


Verbazing bij dorpsraad over 'windbrief'

WANSSUM | Bij de dorpsraad van Wanssum is verbazing ontstaan over een huis-aan-huisbrief van buurtbewoners die daarin hun zorgen kenbaar maken over de mogelijke plaatsing van windmolens bij Wanssum.


Dorpsraadvoorzitter Peter Zegers is verbaasd omdat de suggestie wordt gewekt dat met buurtbewoners ook inwoners van Wanssum worden bedoeld. 'Dat is niet juist', zo laat hij in een reactie weten in dorpsblad Wanssums Nieuws. 'Het betreft hier een groep buurtbewoners uit Oirlo'. Die groep plaatste de brief, ondertekend door Leo Buddiger, al eerder in het dorpsblad van Oirlo.

Zegers laat de inwoners van Wanssum weten dat de dorpsraad in gesprek is met de gemeente en het dorpsradenoverleg en dat informatie rondom de windmolenplannen van de gemeente Venray zo spoedig mogelijk volgt. Wanneer dat is, kan Zegers niet aangeven, omdat de coronacrisis voor vertraging zorgt. De dorpsraadvoorzitter laat de inwoners ook weten dat wethouder Martijn van der Putten snapt dat de mogelijke komst van windmolens vragen oproept. 'Daarom kiest de gemeente voor een zuivere procedure'.