Huurders trekken aan bel

VENRAY | De bewonerscommissie (BC) van appartementencomplex Jerusalem Zuid 9-40 vraagt in een brandbrief aan gemeenteraad en college mogelijkheden na te gaan om de Canadese pandeigenaar Capreit aan te kunnen pakken.


Capreit rekent volgens BC-voorzitter Piet van der Burgt maximale huurprijzen die niet in Venray passen, pleegt geen onderhoud en Venrayse bewoners maken nauwelijks aanspraak op een huurappartement van Capreit. "De meeste huurders hebben pensioenen die dalen, de huurprijs van zo'n duizend euro wordt niet uitgesplitst, wat wettelijk moet. Capreit wil alleen maar zoveel mogelijk geld eruit halen. Dat maakt ons erg boos. In een tv-uitzending van Hollandse Zaken werd Capreit al eens weggezet als een club van roofdieren."

Volgens Van der Burgt heeft Venray de mogelijkheid de woonvergunning van Capreit in te trekken. "Dan zou de gemeente Capreit kunnen aangegeven om potentiƫle huurders uit Venray voorrang te verlenen. Die hebben nu veel minder kansen, wat zeker geld voor de senioren. Mensen uit bijvoorbeeld het noorden van het land trekken hier nu in. We hebben niets tegen die mensen. Maar het maakt Capreit helemaal niets uit waar de huurpenningen vandaan komen. Als ze maar betaald krijgen. Natuurlijk is Capreit een particuliere club waarop de gemeente verder weinig invloed kan uitoefenen. Maar de bewonerscommissie vindt het relevant om dit onder de aandacht van het openbare bestuur te brengen. Je hoort dat veel huurders nu interen op hun spaarcenten. Wij denken dat in de nabije toekomst leegstand ontstaat in de complexen van Capreit. Een dergelijke huurprijs in deze regio is veel te hoog."

De bewonerscommissie heeft bij Capreit bezwaar aangetekend tegen de maximale huurverhoging en het uitblijven van onderhoud. Van der Burgt: "Wij stellen een huurverlaging of tenminste een huurbevriezing voor." Daarin krijgt ze steun van GPHP, de Gezamenlijke Particuliere Huurders Platforms. Capreit bezit in Venray, naast Jerusalem Zuid 9-40, de huurappartementen Alfridahof, Claudiahof, Punerahof, Keizershof en Kloosterhof. Van der Burgt schat dat het om zo'n driehonderd appartementen gaat.