Vergunning voor zonnepanelen aan Bremmenkamp


OIRLO | De gemeente Venray verstrekt Quicken Pluimvee een vergunning voor de bouw van een zonnepark van anderhalve hectare. Omdat de zonnepanelen binnen een bouwvlak komen te liggen en passen binnen de Kode Venray (daarin staan regels waaraan initiatiefnemers van duurzame energieopwekking zich moeten houden), hoeven B en W de aanvraag niet aan de gemeenteraad voor te leggen.


In de zes weken dat de stukken voor iedereen ter inzage hebben gelegen, zijn geen zienswijzen ingediend. De Kode schrijft ook voor dat de aanwezige daken op het bouwvlak voor minstens de helft met zonnepanelen vol moeten zijn gelegd, alvorens er een grondopstelling mag worden gebouwd. Initiatiefnemer van de zonnepanelen en pluimveehouder Niels Quicken Quicken heeft volgens het college de richtlijnen van de Kode aangehouden. Quicken, die op de locatie 67.000 leghennen houdt, is in dialoog gegaan met de omwonenden over zijn plannen. Volgens de vergunning is die omgevingsdialoog op een goede manier verlopen. In april 2019 heeft Quicken het plan ook aan de dorpsraad voorgelegd. Omdat de panelen binnen het bouwvlak komen, heeft Quicken niet de verplichting om dorpsbewoners mee te laten profiteren van het project.

Dat wil hij echter wel doen. Nu de benodigde vergunning binnen is, gaat hij samen met de dorpsraad en de Venrayse energiecoƶperatie Beepower bepalen hoe in dit geval de zogenaamde 'postcoderoos-regeling' gerealiseerd kan worden en hoe burgers hierin kunnen participeren.

Inwoners Oirlo kunnen deelnemen aan Postcoderoos

De Postcoderoos is een project voor collectieve opwekking van, in dit geval, zonne-energie waar inwoners aan kunnen deelnemen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de verduurzaming van energie-opwekking en ze profiteren van financiƫle voordelen.


Het zonnepark van Quicken komt op zo'n 500 meter afstand van de kern van Oirlo te liggen, vlak bij tankstation De Romeinse Put langs de A73. Het bouwwerk van enkele duizenden panelen wordt 1,7 meter hoog en rust op 1.188 palen.