Jan Houba: 'Tamme raad moet zelf regie in handen nemen'

VENRAY | COVM-lid Jan Houba uit Venray laat op het 'digitale Sprekersplein' duidelijke taal horen met het oog op de voorgenomen reactivering van vliegveld De Peel. 'Gemeenteraad, trek u nou eens niets aan van opvatting en de houding van het college. Bepaal zelf de regie, beslis op eigen gezag. U bent het hoogste bestuursorgaan van de gemeente'.


Door Henk Baltussen


De oud-wethouder en het oud-raadslid vertegenwoordigt de inwoners van Venray in het COVM (Commissie Overleg en Voorlichting Milieu, red.). COVM is een overlegorgaan dat het Ministerie van Defensie verplicht moet instellen bij een vliegveld, in dit geval de heropening van vliegbasis De Peel in Vredepeel. Vooral geluidsoverlast is een speerpunt bij een COVM, waarin vertegenwoordigers van alle omliggende gemeenten zitting hebben.
Omdat een 'normaal' Sprekersplein niet mogelijk was in verband met de maatregelen omtrent de coronacrisois, kregen de Venrayse inwoners de mogelijkheid commissie- en raadsleden 'aan te spreken' via een brief of een digitale presentatie. Houba neemt in zijn bijdrage stelling tegen de houding van het college om geen MKBA uit te laten voeren. Een MKBA brengt een maatschappelijke kosten-batenanalyse in kaart van een project, in dit geval de opening van De Peel. Kortom, wat zijn de welvaartseffecten voor de omgeving als De Peel in bedrijf komt?
Het college vindt zo'n analyse, die ongeveer 20.000 euro gaat kosten, niet nodig: 'Niet wij maar Defensie zou als initiatiefnemer de kosten moeten betalen'. Daarbij ziet het college het nut van een MKBA niet. 'Alle argumenten die op tafel komen tegen opening van De Peel zullen minder gewicht in de schaal leggen dan die van Defensie die aspecten als 'landsbelang' en 'nationale veiligheid zal opvoeren'.

'Desinteresse voor De Peel bij dorps- en wijkraden'

Houba, ervan overtuigd dat opening van De Peel onaanvaardbaar veel geluidsoverlast gaat veroorzaken, vindt dat de raadsleden niet hun oren naar het college moeten laten hangen. Hij ziet tot zijn teleurstelling alleen Joep Gielens (ProVenray) en Theo Zegers (D66) stelling nemen tegen heropening van De Peel. 'Andere signalen vanuit uw raad hebben mij niet bereikt', stelt Houba. 'Ik vind het dan ook redelijk rustig, allemaal te tam en het schiet helemaal niet op. Als u een MKBA nuttig en gepast vindt, neem dan op eigen gezag een besluit en stel daarvoor het benodigde beschikbaar. U kunt het allemaal zelf regelen, blijf zelf aan de bal. Ik constateer dat in Venray een veel te gelaten sfeer en afwachtende houding heerst. Ik ervaar ook desinteresse vanuit het dorpsraden- en wijkradenoverleg. Op mijn verzoeken mijn voorstel te ondersteunen is niet gereageerd'.