VieCuri: 'Zorgen bij bloedprikken zijn bij niemand nodig'

VENRAY | Bij SP-fractieleider Jan Hendriks werd onlangs in VieCuri Venray bloed afgenomen. Volgens de politicus gebeurde dat zonder beschermingsmaatregelen bij zowel hem als degene die bloed prikte. 'We voelden ons hier beiden in deze coronatijden niet prettig bij', meldde Hendriks vorige week in deze krant. Volgens een woordvoerder van VieCuri gebeurt de bloedafname volgens protocol en is er voor beiden geen reden tot ongerustheid.


Door Henk Baltussen


Op vragen van deze krant verschaft VieCuri duidelijkheid.


Heeft degene bij wie bloed werd afgenomen reden tot ongerustheid?

'Bij de ingang op iedere locatie wordt iedere patiënt gevraagd of hij of zij klachten heeft, bijvoorbeeld hoesten of koorts. Mocht een patiënt klachten hebben, dan krijgt hij of zij een mondkapje. De medewerkers die bloed prikken dragen geen handschoenen omdat dit volgens de richtlijnen van het RIVM niet nodig is. Handhygiëne na iedere patiënt is veel belangrijker. Voor en na iedere patiënt reinigt iedere medewerker zijn handen grondig. Mocht een medewerker zelf klachten hebben zoals hoesten of verkouden, dan wordt de medewerker niet ingepland om bloed te prikken, maar wordt hij of zij ingedeeld achter de balie, een plek waar geen direct contact is met patiënten'.


Is de ongerustheid van degene die bloed afneemt terecht?

'Bij de balie wordt de patiënt al gecontroleerd op klachten als hoesten koorts en verkoudheid. Bij klachten krijgt de patiënt een mondkapje. Iedere medewerker reinigt zijn handen grondig voor en na iedere patiënt, dit staat uitvoerig beschreven in de afspraken die we hierover gemaakt hebben. Er wordt nadrukkelijk op toegezien dat elke medewerker zich aan deze afspraken houdt'.


Gebeurde de manier van bloedprikken zoals hierboven beschreven volgens het protocol van VieCuri?

'Dat is inderdaad het geval'.


In het kort het protocol zoals dat in elk geval in deze coronacrisis van kracht is:

'Bij de ingang van VieCuri-locaties krijgt elke patiënt bij klachten een mondkapje. In de wachtrij of -ruimte kan iedere patiënt op anderhalve meter afstand van elkaar wachten. Bij de bloedafname zelf kan de medewerker geen handschoenen dragen omdat dit volgens de richtlijnen van het RIVM niet nodig is. Handhygiëne voor en na iedere patiënt is het belangrijkste. Heeft een medewerker zelf klachten dan worden andere werkzaamheden gezocht waarbij geen direct en nauw contact is met patiënten. Het bieden van veilige zorg staat voorop'.


Heeft het tekort aan beschermingsmaterialen er iets mee te maken?


'Het bloedprikken gebeurt net als alle onderzoeken in het ziekenhuis volgens strikte protocollen, waarbij veiligheid en bescherming voor medewerkers en patiënten vooropstaan. Beschermingsmaterialen worden ingezet als het protocol dit voorschrijft'.