Minder kosten voor overgang naar nieuwe bibliotheek

VENRAY | Omdat een aantal medewerkers van BiblioNu uit eigener beweging is vertrokken, heeft de bibliotheekorganisatie, met vestigingen in Venray en Horst, te maken met ruim de helft minder transitiekosten. Een meevaller van 72.500 euro. Gedwongen ontslagen zijn tot op heden niet nodig geweest.


Door Henk Baltussen


Vorig jaar juni stemde de Venrayse gemeenteraad in met een budget van 132.500 euro voor de omslag van een klassieke (uitleen)bibliotheek naar een maatschappelijk-educatieve bieb. Uit nieuwe berekeningen werd duidelijk dat Venray maar 60.000 euro nodig heeft voor de overgang naar een nieuwe bieborganisatie. "Dit bedrag is bijgesteld omdat de toenmalige interim-manager Math Göbbels, na bestudering van de cijfers in 2019, tot de conclusie kwam dat gedwongen ontslagen niet noodzakelijk waren met het oog op de begroting", is de uitleg van Fons Steggink, sinds 1 februari directeur-bestuurder van BiblioNu. "Vervolgens is in overleg met de gemeenten Venray en Horst de post frictiekosten weggehaald. Frictiekosten zijn extra, eenmalige kosten die boven het normale beschikbare budget uitgaan. Zoals ontslagvergoedingen."

Op dit moment heeft BiblioNu vijftien vaste medewerkers beschikbaar voor de vestigingen in Venray en Horst. "Er zijn geen gedwongen ontslagen geweest", bevestigt Steggink. "Het team is wel iets kleiner geworden doordat enkele medewerkers zijn vertrokken, bijvoorbeeld vanwege pensioen of ander werk. Los van de bezetting met het oog op het aantal fte's staat de inhoudelijke organisatieverandering onder mijn leiding nog aan het begin." Wanneer de transitie precies is afgerond, kan Steggink nu moeilijk zeggen. "Ik ben nog geen drie maanden bezig én de bibliotheek is fysiek gesloten vanwege de coronacrisis. Online zijn we natuurlijk wel actief en bereikbaar. Het vrijwilligersbestand is hetzelfde gebleven. Wel hebben we nu meer taalvrijwilligers vanwege het succes van het Taalakkoord (terugdringen van laaggeletterdheid, red.)." Niet alleen is Steggink verantwoordelijk voor de transitie van BiblioNu, ook moet hij de verhuizing van de Merseloseweg naar het oude AH-pand in het centrum in goede banen leiden.
Het transitietraject startte vorig jaar oktober. De basis voor dit traject is een nieuwe organisatiestructuur en de daarbij behorende functies van medewerkers die allround worden ingezet. Er zit nog een klein addertje onder het gras als het op gedwongen ontslagen aankomt. Die blijven mogelijk als medewerkers niet voldoen aan de eisen van BiblioNu 2.0.

De boekencollectie krimpt met een vijfde, onder meer omdat minder ruimte in het oude AH-pand beschikbaar komt. Steggink: "We stappen over op een kleiner abonnement bij onze distributeur. Met een deel van deze besparing kopen we een collectie in die beter aansluit bij de behoeften van de Venrayse inwoners."