Miniatuurhart met kapel, december 2015.
Miniatuurhart met kapel, december 2015. Foto: Jan Strijbos

Miniatuur kapel gestolen

Castenray | In Castenray staat op het dorpsplein een maquette van het dorpscentrum uit 1933, het jaar dat het dorp verheven werd van rectoraat tot parochie. De maquette is geplaatst bij gelegenheid van het tienjarig bestaan in 2011 van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Onverlaten hebben onlangs het miniatuur van de Matthiaskapel van 1933 van de maquette gestolen.


De maquette bestond uit de Castenrayse Matthiaskapel met rondom de gebouwen van de pastorie, het patronaat, het kostershuis, het pand Dinghs, café 't Jagershuis van Bertje van Rhee en café Jakobs. Dit laatste pand, bestond uit een maalderij, een café, een kruidenierswinkel en een boerderij- en woongedeelte.


Begin 1900 werd hier een woning met café gebouwd, maar in 1925 werd het pand door brand verwoest en in hetzelfde jaar een stuk groter herbouwd.


In 1981 werd het pand gesloopt en op de vrijgekomen ruimte werden enkele woningen gebouwd en werd het dorpsplein gerealiseerd. De Matthiaskapel met een priesterkoor uit eind vijftiende eeuw werd in 1934 gerenoveerd en uitgebreid tot een volwaardige kerk met hoge toren.


De pastorie werd in 1922 gebouwd als rectoraatswoning.


Het kostershuis, een vroeger tolhuis, stamt wellicht uit de vijftiende/zestiende eeuw en bestond en bestaat uit een café en woongedeelte. Het patronaat werd in 1933 gebouwd op initiatief van de eerste Castenrayse pastoor, Richard Verheggen. In 1985 vond een grote renovatie en uitbreiding plaats en kreeg het gebouw de naam 'gemeenschapshuis De Wis’. In 2006 werd het gebouw gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe zaal annex biljartruimte.


Het pand Dinghs stamt uit begin 1900 en had een huiskamercafé. Antoon Dinghs had bij zijn woning een timmerbedrijf. Café 't Jagershuis, thans een Chinees-Indisch restaurant, werd in 1919 gebouwd door Bertje van Rhee.


Hij had er een café, een kruidenierswinkeltje en een bakkerij.


Beeldend kunstenares Carmen Lüschen, destijds verbonden aan de Kunstwerkplaats Venray, maakte in 2011 de zeven gebouwen die in 1933 het dorpscentrum vormden in miniatuurvorm. Aan de hand van oude foto’s maakte ze modellen in was, waarbij allerlei details heel minutieus werden uitgewerkt. Het was een karwei van maanden.


Uiteindelijk konden de miniatuurtjes in 2011 in brons gegoten worden.


De bronswaarde van de zeven gebouwtjes samen was te verwaarlozen, maar omdat in mei 2011 een bij gelegenheid van 5 x 11 jaar Schânseknuppels geplaatste bronzen plastiek werd gestolen, durfde de heemkundestichting na deze nare ervaring de bronzen maquette niet meer in de openbare ruimte te plaatsen.


Bij Stichting Kruisen en Kapellen werden van de miniatuurgebouwtjes mallen gemaakt en vervolgens werden ze in kunsthars gegoten.


Vrijwilliger Loet Kusters van Kruisen en Kapellen slaagde erin de miniatuurgebouwen vrijwel exact dezelfde uitstraling te geven als het bronzen origineel.


Aanvankelijk stond deze maquette met de gebouwtjes in kunsthars op het dorpsplein, maar omdat bij een voetbalspel de spits van het torentje afbrak, werd de bronzen maquette geplaatst.


Helaas moet die vanwege de diefstal nu weer vervangen worden.

Afbeelding
Afbeelding