Jelle van Acquoij is goed beschermd tijdens zijn dienst in het coronahotel.
Jelle van Acquoij is goed beschermd tijdens zijn dienst in het coronahotel. Foto: videostill

Vrijwilliger in coronahotel

Roermond/Venray | Jelle van Acquoij is een van de vele vrijwilligers die zich momenteel inzet voor het coronahotel in Roermond. De 21-jarige Venraynaar neemt de vrijwilligersplanning voor zijn rekening, maar draaide zelf ook al een ondersteunende zorgdienst in theaterhotel De Oranjerie. "Ik ben al tien jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het is echt bizar", zegt Van Acquoij.


Onlangs draaide Van Acquoij, student verpleegkunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, voor het eerst zelf een dienst in het zorghotel. "Als vrijwilliger ondersteun je de artsen en verpleegkundigen die in het zorghotel aan het werk zijn. Zo kan het zijn dat je de patiënten voorziet van een maaltijd, maar we worden ook ingeroosterd om een praatje te maken."

Toch is het werken in het coronahotel voor Van Acquoij geen dagelijkse kost. Alle vrijwilligers in het hotel worden van top tot teen ingepakt met beschermende kleding. "Het is wel bizar om in een compleet beschermend pak maaltijden af te geven bij een patiënt die in zijn of haar normale kleding zit. Op zich is het goed werken in dat pak, maar het mond- en gezichtsmasker sluit wel erg strak. Het is fijn om dat aan het einde van de dienst af te kunnen doen."

Niet alle patiënten in het hotel zijn even goed aanspreekbaar. "Sommige mensen liggen aan de beademing en ook heb ik mensen gezien met een delier (verwardheid die binnen enkele uren tot dagen ontstaat, red.). Tijdens mijn stage heb ik met mensen met delier gewerkt, dus ik weet wel hoe ik ermee om moet gaan. Er liggen wel mensen die ernstig ziek zijn, het is dus belangrijk om de juiste zorg te bieden. Daarom is het ook fijn dat er professionals aanwezig zijn. Zij staan onder grote druk en kunnen de ondersteuning van ons als vrijwilligers goed gebruiken."

Voordat Van Acquoij aan zijn dienst in het coronahotel begon, was hij redelijk zenuwachtig. "Ik had geen idee wat ik zou aantreffen. Toen ik er eenmaal was, ging het allemaal wel. Je zet een knop om en gaat mensen verzorgen. Daarvoor ben je immers vrijwilliger van het Rode Kruis geworden." Als planner is Van Acquoij verantwoordelijk voor de vrijwilligersbezetting in het zorghotel. Wekelijks zijn er 84 vrijwilligers van het Rode Kruis aan het werk. "Ieder dagdeel zijn er vier van onze vrijwilligers in het zorghotel bezig. Iedere vrijwilliger heeft sowieso een EHBO-diploma en is lid van het Rode Kruis. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich altijd aanmelden voor het coronahotel. Je moet dan wel eerst lid worden van het Rode Kruis (meer informatie op rodekruis.nl/doe-mee/, red.)."

'Je zet een knop om en gaat patiënten verzorgen'

Aan het begin van deze week verbleven er 26 patiënten in het coronahotel in Roermond. Het aantal patiënten groeide volgens Van Acquoij, die zich als een van de vele Venraynaren inzet voor het hotel, nog mondjesmaat. "Er zijn gelukkig ook mensen die naar huis gaan, maar helaas zijn er ook patiënten in het zorghotel overleden." De vrijwilliger weet niet of hij zelf nog aan het werk gaat in het zorghotel. "Mijn studie ligt voorlopig stil. Ik heb daarom meer tijd om vrijwilligerswerk te doen voor het Rode Kruis. De planning maak ik sowieso en als er een keer een gaatje is, kan ik mezelf altijd inroosteren. Ik ga met alle liefde en plezier weer aan de slag om mensen te ondersteunen in een zware ziekteperiode. Dat is het minste wat ik op dit moment kan doen."

Afbeelding