De 311 schapen van de Peelkudde Schaapsdrift grazen naar hartenlust.
De 311 schapen van de Peelkudde Schaapsdrift grazen naar hartenlust. Foto: Tineke Camps

Video's: Hart onder de riem

Venray | Een bijzonder gezicht vorige week in een van de weides waar de 311 schapen van Peelkudde Schaapsdrift naar hartenlust graasden. De dieren maakten, met enige medewerking van schaapsherder Tineke Camps, een hart.



"Dit hart is voor alle mensen die hard voor hun leven moeten vechten en voor alle mensen die ervoor zorgen dat er hard gevochten kan worden", vertelt schaapherder Camps. "En natuurlijk voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken. In deze crisistijd proberen wij ook een steentje bij te dragen. Hopelijk is dat gelukt."


De actie van Camps en haar schapen kon in ieder geval rekenen op veel media-aandacht. "Ik had dagblad De Limburger aan de telefoon en ook RTL Nieuws heeft gebeld. Dat is toch wel bijzonder." Ook de andere reacties waren volgens Camps hartverwarmend. "Ik heb het idee ook voor mijn familie geheimgehouden. Toen ze de foto's zagen, vond iedereen het ontzettend speciaal. Het idee komt van mij, maar de schapen hebben het echte werk gedaan." Het hartje was volgens Camps vrij snel gemaakt. "We werken natuurlijk altijd met flexnetten. Dus een flexibele afrastering hebben we zo geplaatst. Alleen was dit de eerste keer dat we de netten hebben geplaatst in de vorm van een hartje."


Toch kon Camps niet lang genieten van het graskunstwerk. "De schapen hebben eerst rondom het hartje gegeten en daarna mochten ze in het hart grazen. Toen was het kunstwerk zo verdwenen. Het zijn veel schapen in een relatief kleine ruimte, het gras was dus zo op."


Peelkudde Schaapsdrift is in 2015 opgericht door Camps. Jaarlijks organiseert de schaapsherder de lammetjesdagen voor liefhebbers die de schapen en hun kroost willen bekijken. Vanwege de verspreiding van het coronavirus zijn de lammetjesdagen voor dit jaar al twee keer afgelast. Of er dit jaar nog een mogelijkheid komt om de lammetjes te bekijken, is nog maar zeer de vraag.