Dierenverzorger Tom Verschoor wordt in de gaten gehouden door twee kamelen.
Dierenverzorger Tom Verschoor wordt in de gaten gehouden door twee kamelen. Foto: Antoon Jeuken

Video: ZooParc achter gesloten deuren

Overloon | De terrassen zijn leeg, de rijen voor de entreepoortjes zijn verdwenen en op de wandelpaden is geen bezoeker te bekennen. Ook ZooParc Overloon heeft last van de coronacrisis. Het dierenpark moet de deuren in ieder geval tot 28 april gesloten houden. De sluiten het ZooParc is bijzonder, want normaliter hebben bezoekers 365 dagen per jaar toegang tot het park.



De noodgedwongen sluiting valt in de jubileumperiode van het dierenpark. Op 21 april bestaat ZooParc Overloon immers exact twintig jaar. "Dat jubileum wilden we groots vieren, maar we hebben alle plannen geschrapt. Het is volkomen logisch dat we ons park gesloten moeten houden op dit moment, maar hopelijk mogen we op korte termijn op een alternatieve manier onze deuren openen", vertelt Roel Huibers, general manager van ZooParc Overloon.


Zo zou het ZooParc wellicht kunnen openen voor een beperkt aantal bezoekers. De medewerkers van het park staan in ieder geval te popelen om verschillende veranderingen te laten zien aan de bezoekers. Zo is het nieuwe onderkomen van de tijgers nagenoeg klaar. "Het verblijf van onze twee Siberische tijgers is vergroot", legt dierenverzorger Tom Verschoor uit. "Ook hebben de tijgers straks meer bosschages om zich in terug te trekken. Alleen de extra dikke glasplaten moeten nog geplaatst worden om de tijgers in hun verblijf te houden. We willen het verblijf graag laten zien aan de mensen, maar de bezoekers moeten nog even geduld hebben."

Door de coronacrisis heeft ZooParc Overloon de tijd om wat achterstallig onderhoud weg te werken. Zo worden de terrassen grondig gereinigd en ook op andere plekken in het dierenpark wordt door de medewerkers hard gewerkt. Ook de dieren zitten in deze crisistijd niet stil. "Er zijn onlangs onder meer drie ringstaartmaki's en twee brazzameerkatten geboren. Daarnaast hebben we vijf jonge pinguïns en bij de pinguïns wordt ook nog volop gebroed. Dus je kunt wel stellen dat het leven hier gewoon doorgaat... en de voortplanting ook."


Om de dierenliefhebbers ook in crisistijd van informatie te blijven voorzien, proberen de medewerkers van het ZooParc een paar keer per week een vlog op te nemen. Tijdens de vlog worden vragen van kijkers beantwoord. "Iemand vroeg ons wat het verschil is tussen een hond en een Afrikaanse wilde hond en ook werd ons de vraag gesteld of een miereneter echt mieren eet. Via onze Facebookpagina kunnen kinderen nieuwe vragen insturen. Wat het extra leuk maakt, is dat kinderen een knuffel van ons krijgen als hun vraag wordt beantwoord." Verschoor beantwoordde ook speciaal voor de kijkers van Peel en Maas TV een vraag. Op de vraag waarom kamelen niet over een lage afrastering kunnen stappen, zei hij het volgende: "Dat komt omdat kamelen hun ogen aan de zijkant van hun hoofd hebben. Daardoor zien ze twee verschillende beelden en kunnen ze geen diepte zien. Ze kunnen dus ook de hoogte van het hekje niet inschatten en proberen er niet over heen te stappen. Dat zouden ze anatomisch gezien wel kunnen overigens." Met de video's wil het ZooParc onder meer niet vergeten worden door de bezoekers. "We willen graag in contact blijven. We missen namelijk wel het contact met onze bezoekers."

Het dierenpark bestaat op 21 april precies 20 jaar

Als dierenverzorger gaat Verschoor namelijk graag in gesprek met de dierentuinbezoekers. "Overloon is een relatief klein dierenpark, we komen dus veel bezoekers tegen en hebben altijd wel tijd voor een stukje uitleg. We delen onze expertise graag met de mensen in het park. Ik ben normaal veel bezig met presenteren, dat mis ik wel."


Verschoor en zijn collega's hebben het ondanks de lege wandelpaden druk genoeg. "Onze route in de ochtenduren is heel anders. Normaal houden we rekening met de wandelroute van de bezoekers en halen we sommige dieren uit het zicht of juist niet. Hetzelfde geldt voor de verblijven. Dat werk gaat gewoon door, maar we kunnen het verhaal van de dieren niet vertellen." Volgens Verschoor gedragen de dieren zich niet anders. "Veel verblijven zijn ruim van opzet en de dieren trekken hun eigen plan. Sommige dieren reageren wel anders, want wij komen op andere tijden dan normaal. Dat is dan wel eventjes wennen voor ze."

Afbeelding