Jaimy Claessens, Anne Eversdijk, Lysanne Verstraten en Anne Reintjes v.l.n.r..
Jaimy Claessens, Anne Eversdijk, Lysanne Verstraten en Anne Reintjes v.l.n.r.. Foto: eigen foto

Ook triatleten blijven thuis

Venray | Voetballers, hockeyers, korfballers en volleyballers. Allemaal kwamen ze in 2020 nog in competitieverband in actie. Voor de triatleten van ATV Venray zit het anders. De aftrap van het triatlonseizoen was gepland op tweede paasdag in Arnhem, maar hardlopers, fietsers en zwemmers waren maandag niet te bekennen in de Gelderse hoofdstad. Het seizoen voor de triatleten is nog voor de eerste wedstrijd afgelast.


"We hebben tijdens de wintermaanden als team en individueel erg hard getraind en dat is min of meer voor niks geweest", baalt triatlete Anne Reintjes van de algehele afgelasting.

Maar volgens Reintjes, die namens ATV Venray uitkomt voor triatlonteam Van Essen Optiek, is dit wel het enige juiste besluit van de organisatie. "We wilden ons als team al eerder terugtrekken, maar daar stond de organisatie niet om te springen. Ik werk net als veel teamgenoten in de zorg en bij ons was de urgentie al vroeg duidelijk. We mogen geen risico's nemen met dit virus. Alle triatlons waren al afgelast behalve onze competitiewedstrijden. Er werd heel lang gewacht, maar uiteindelijk heeft de organisatie de knoop doorgehakt en de boel geschrapt."

Dat Reintjes zich met haar ploeg niet mocht terugtrekken, voelde erg dubbel. "Ik snap dat het voor de organisatie lastig is als alle teams zich terugtrekken, maar het was voor ons al vrij snel duidelijk dat we niet optimaal konden deelnemen. De prioriteit ligt nu bij ons werk in de zorg en sporten komt even op de tweede plek."

Ook voor het mannenteam van ATV Venray kwam het besluit niet als een verrassing. Triatleet Marcel Martens had zich al op het besluit ingesteld. "We zouden dit jaar met ons team uitkomen in de tweede divisie. Dat niveau hangt een beetje tussen de semiprofs en de amateurs in. Er lag een mooie uitdaging voor ons als ploeg, maar helaas kunnen we die uitdaging voorlopig niet aangaan. Het belangrijkste is nu dat het virus zo snel mogelijk onder controle is."


Trainingskamp

Triatlonseizoen in zijn geheel geschrapt

Martens werkte vorig jaar in de Duitse stad Hamburg voor het eerst een volledige triatlon af. Dit jaar zou hij zich opnieuw gaan wagen aan 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. "Samen met twee teamgenoten zou ik op 5 juli meedoen aan de triatlon van Roth. Het schijnt een van de mooiste triatlons ter wereld te zijn, maar dat avontuur is uitgesteld. We waren zelfs al op trainingskamp geweest naar Lanzarote. Hopelijk vinden er aan het einde van dit jaar wat losse triatlons plaats."

De voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat bestaat uit vijf wedstrijden, verliep voor zowel de mannen als de vrouwen niet vlekkeloos. Vanwege de coronacrisis kon er namelijk niet overal getraind worden. "De zwembaden waren dicht, dus qua zwemmen konden we al een tijdje niks", vertelt Reintjes. "Het open water is nog te koud, dus dat was ook geen optie." Martens is het met zijn collega eens. "Het water buiten is nu ongeveer 12 graden en de temperatuur moet toch nog wel zo'n 4 graden stijgen. Dan kun je met een wetsuit prima trainen."

Dat de sportwereld tot stilstand is gekomen, wil niet zeggen dat Martens thuis op de bank blijft zitten. "Hardlopen en fietsen is nog prima te doen. Niet in groepjes natuurlijk. Het is goed om zeker in deze tijd fit te blijven."